היפומאניה הינה מצב רוח, אשר עלול להיות תסמין שכיח במחלות נפש רבות כגון: הפרעה דו קוטבית II ,הפרעת תנודות במצב הרוח ציקלותימיה- cyclothymia , הפרעת סכיזואפקטיב- schizoaffective. אנשים הסובלים מהתקף היפומאניה, לרוב מדווחים על מצב רוח מרומם מהרגיל אך לרוב אינו תואם את הנסיבות.
בנוסף, כמו בהתקפי מאניה, סובל האדם מפעלתנות ופעילות יתר, בטחון והערכה עצמית מפורזת ומוגזמת, במרבית המקרים האדם זקוק למעט שעות שינה (כשלוש שעות בערך בלבד), הוא ממעיט באכילה ויש לו מחשבות גרנדיוזיות.
אנשים רבים הסובלים מהתקף היפומאני, אינם רואים את המצב כבעיה, הפרעה או מחלה ולרוב גם סביבתם הקרובה, לא מזהה את התופעה כהפרעה אלא רק כמצב רוח מרומם ומוגזם מהרגיל. הבעיה היא, שחוסר טיפול בהתקף היפו מאניה, עלול להוביל לשלב הבא שהוא התקף מאניה.
היפו מאניה מוגדרת על ידי ספר האבחנות האמריקאי (DSM), כהפרעה מתונה של מאניה. היפו מאניה פוגעת בסופו של דבר בחיי היומיום של האדם, בשל השינויים הקיצונים המתרחשים במצב רוחו והתנהגותו.
האדם הופך באופן פתאומי לאדם בעל מרץ רב, נחמד וידידותי לסביבה באופן קיצוני, ישנה נטייה לדיבור יתר ולעיתים קרובות אף לדיבור מהיר וקפיצה מנושא לנושא, ללא קשר בין נושאי השיחה. באופן כללי, האדם מרגיש טוב, פרודקטיבי, חיוני, חביב ובעל יכולות לעשות הכל. ישנה נטייה להתקפי כעס ועצבנות מהירים וללא אזהרה מראש. בנוסף, ישנה נטייה לפזרנות כספית ורכישת חפצים יקרים ללא צורך, התנהגות אובססיבית ונטייה לקחת סיכונים מיותרים.
כמו כן, החולה מתנהג בצורה מינית ופרובוקטיבית ועלול לצרוך סמים ממריצים (לדוגמא: קוקאין). האדם בהתקף היפו מאניה, נוטה להיות ברגע אחד חביב ונעים ושנייה אחרת הוא מתפרץ בזעם בלתי נשלט.
מה ההבדל בין התקף היפו מאניה להתקף מאניה?
ההבדל בין התקף היפו מאניה להתקף מאניה, לרוב נמצא בכך, שבהתקפי מאניה ישנה נטייה להתקפיים פסיכוטיים. חשוב לדעת, כי למרות שהיפומאניה מוגדרת כהפרעה, היא עלולה גם להופיע כתסמין של הפרעות נפש אחרות, כפי שצוינו לעיל וכמו כן, היא עלולה להופיע כתופעת לוואי של תרופות מסוימות, לדוגמא: עקב שימוש בתרופות נוגדות דיכאון (ממשפחת SSRI).
מהם הגורמים להיפומאניה?
כמות במרבית הפרעות הנפש, גם בהפרעת היפו מאניה, אין גורם אחד ראשי אשר גרם להתפרצות ההיפומאניה (חוץ מהתקף היפו מאניה הנוצר עקב תופעת לוואי של תרופות). נמצאו מספר גורמי סיכון, אשר באם נמצאים באדם עלולים להוות סיכון גבוה להתפתחות היפו מאניה בעתיד והם כוללים:
- גנטיקה והיסטוריה משפחתית של היפו מאניה ומחלות נפש אחרות, כגון: מאניה דפרסיה, מאניה ועוד.
- גורמים סביבתיים, כגון: לחץ נפשי גבוה בחיי היומיום, בעבודה, משפחה, ילדים, לימודים ועוד, טראומות מהעבר הכוללות, התעללות מינית, פיזית ו\או נפשית.
כיצד מאבחנים ומטפלים בהיפומאניה?
קיים לעיתים קרובות קושי באבחון התקפי היפו מאניה. קושי זה קיים גם בשל חוסר הרצון של האדם לשתף פעולה, הוא מרגיש נהדר ונפלא, אז למה לו לגשת לרופא או פסיכיאטר.
בנוסף, יש צורך לערוך אבחנה מבדלת, כיוון שהתסמינים השכיחים של היפו מאניה קיימים גם במחלות נפש אחרות כגון: מאניה דפרסיה, מאניה ועוד.
באופן כללי, באם האדם הסכים לשתף פעולה ולגשת לקבלת אבחון ולהתחיל טיפול פסיכיאטרי, הטיפולים המוצעים להפרעת היפו מאניה כוללים, תרופות מייצבות מצב רוח, לדוגמא: ליתיום, חומצה וולפורית ועוד.
בנוסף, יהיה צורך לעיתים, להוסיף טיפול תרופתי אנטי פסיכוטי לא טיפוסי, כגון: אולאנזאפין. תרופות אלו יסייעו במניעת הפיכת ההתקף ההיפומאני להתקף מאניה. טיפולים נוספים מומלצים הם טיפולים פסיכולוגים, כמו פסיכותרפיה, טיפול התנהגותי-קוגניטיבי וכדומה. וזאת על מנת להגיע לשורש הבעיה.
בנוסף, באם התקף ההיפומאניה נוצר עקב תופעות לוואי של תרופות, יהיה צורך בהחלפת התרופה, שגרמה לתופעת ההיפומאניה.