אם את\ה סובל\ת ממינימום שלושה מהתסמינים הבאים, לפחות שבוע ימים, ייתכן ויש לך התקף מאניה. האם את\ה פעיל\ה מהרגיל, בעל מרץ רב ושינה מועטה (כשלוש שעות) מספיקה לך? האם מצב הרוח של מרומם מאוד או כעסני, ללא קשר לנסיבות ולמצב במציאות? האם את\ה מרגיש\ה לאחרונה בעלת בטחון והערכה עצמית גבוהה עם יכולות לעשות הכול, כמו סופרמן?
האם את\ה מדבר מהר, ללא קשר בין המשפטים, מאבד ריכוז ויש לך מחשבות מרובות ובלתי נשלטות? האם את\ה מחפש ריגושים (קניות גדולות, יקרות וחסרות משמעות, החלפת פרטנרים ביחסי מין וכדומה)? האם השינוי במצב הרוח, גרם לפגיעה בעבודה, לימודים ובמערכות יחסים בחייך?
מהי מאניה?
מאניה הינה הפרעת נפש אשר שייכת לקבוצת ההפרעות הנפשיות האפקטיביות (מאניה דפרסיה, היפומאניה ועוד).
מאניה מאופיינת במצבים הבאים:
מאניה מאופיינת במצבים הבאים:
- מצב רוח מרומם מהרגיל
- אופוריה
- תחושת כל יכולות
- מחשבות מהירות
- ללא קשר והגיון
- דיבור מהיר
- קפיצה מנושא לנושא ללא רצף וללא קשר
- התנהגות מהירה
- פזיזה ולא נורמאלית
- איבוד סבלנות
- רוגז
- כעס ועצבנות
- התנהגות פרובוקטיבית ושחרור מיני חסר מעצורים, עד כדי קיום יחסי מין עם פרטנרים רבים ומזדמנים
- שימוש בסמים (בעיקר קוקאין וסמים ממריצים אחרים)
החולים במאניה סובלים מבוחן מציאות לקוי, אשר גורם להם להתנהג בצורה, אשר בסופו של דבר תפגע בהם ובסביבתם הקרובה. במהלך ההתקף המאני, יכול החולה לעשות דברים (כגון: קניות יקרות ומופרזות, לעזוב עבודה, לימודים, בן\בת זוג וכדומה), עליהם הוא יתחרט אחר כך.
התקף מאניה, מתפתח בהדרגתיות במשך ימים, שבועות ואף חודשיים, עד יום התפרצותו והופעת התסמינים הקשיים. במרבית המקרים, לאחר מתן טיפול הולם, חוזר האדם לחיים רגילים ושגרתיים, עד להתקף הבא.
השלבים של הפרעת מאניה
- האדם נמצא במצב בו הוא פעיל מהרגיל, נעים ומאושר, הוא חד מחשבה, היצירתיות שבו עולה והוא מאוד מצליח בחיים האישיים, לימודים ו\או עסקיים שלו. מצב זה נקרא לעיתים: היפו מאניה ועלול להימשך מספר שבועות עד חודשיים. הסביבה אינה רואה במצב זה כהפרעה או מחלה ולרוב אין האדם מקבל טיפול.
- בשלב זה קיימת הקצנה של התסמינים משלב -1, האדם הופך לעצבני וכועס יותר מהרגיל, חסר סבלנות ואף גס רוח. הסביבה לרוב רואה שמשהו אינו כשורה בהתנהגות האדם והוא אינו עצמו. במרבית המקרים בשלב זה, מתחיל האדם לקבל טיפול.
- שלב זה הוא הקיצוני ביותר ומאופיין לעיתים גם בהתקף פסיכוטי. האדם אינו מתנהג ו\או מדבר ברור ובהגיון. קיימת פגיעה בבוחן המציאות עד כדי התנהגות הרסנית ופוגענית גם לאדם עצמו וגם לסביבתו הקרובה.
באופן כללי, קיימות הפרעות רבות ונוספות הקשורות למאניה. מאניה לרוב מתארת בפסיכיאטריה, סוג של אובססיה. המאניות הנפוצות כוללות:
-
מגלומניה – שיגעון גדלות בלתי נשלט
-
גרפומניה – אובססיה לכתיבה מרובה
-
נימפומניה – תאווה חסרת מעצורים לקיום יחסי מין
-
פירומניה – אובססיה להצתה
-
קלפטומניה – אובססיה לגניבה
מהו הטיפול למאניה?
מכיוון שמאניה מתפתחת בשלבים ובהדרגתיות, יש צורך באבחנה הדרגה\השלב בו נמצא החולה ולתת מענה רפואי בהתאם. באופן כללי, הטיפול במאניה כולל טיפול תרופתי וטיפול פסיכולוגי.
הטיפול התרופתי כולל: תרופות מרגיעות, תרופות מייצבות מצב רוח והנפוצה ביותר היא תרופת הליתיום, ותרופות אנטי פסיכוטיות. במצבים של התקף מאניה חריף (דרגה 3), יהיה צורך בנוסף לטיפול התרופתי, גם טיפול בנזעי חשמל (טיפול בשוק חשמלי).
במרבית המקרים, אבחון ההפרעה נעשה בשלב 2 או 3, בו החולים נמצאים במצב נפשי קשה, סוער ופוגעני ולכן יהיה צורך באשפוז בכפייה בבית חולים פסיכיאטרי.