חרדה

תוכן עניינים

חרדה מוגדרת כמצב נפשי אשר לעיתים קרובות מלווה בתסמינים גופניים ובו חש האדם במצוקה או פחד רב מגורמים לא מציאותיים. חשוב להבין כי קיים הבדל בין תחושת חרדה ולתחושת פחד. פחד לרוב מתרחש כאשר קיימת תחושת מתח ודאגה מול גורם אמיתי המהווה סכנה ממשית ומיידית וחרדה נובעת מגורם לא מוחשי.

חרדה היא תחושה טבעית  ולעיתים אף מסייעת לגוף להתמודד עם אותה סיטואציה בצורה טובה יותר. כאשר תחושות אלו הופכות "לחלק מהחיים" ומפריעות לתפקוד השוטף קיים צורך בטיפול.

מהם הגורמים המובילים לחרדה?

כמו במרבית ההפרעות הנפשיות, שילוב של גורמים גופניים וסביבתיים לרוב מובילים למצב של חרדה שהיא בגדר הפרעה.

חרדה – היבט הפיזי

הבעיה העיקרית היא חוסר איזון כימי, המוביל לשינויים בכמות של מספר חומרים חשובים במוח. חומרים אלו נקראים נוירוטרנסימטורים ותפקידם לקשר בין תאים במערכת העצבים, כאשר הכמות שלהם יורדת במרכזים האחראים על התנהגות תיתכן חרדה מוגברת. החומרים העיקריים הם סרטונין ואדרנלין. יתכן כי מרכיב תורשתי משחק חלק חשוב גם כן.

חרדה – סיבות סביבתיות

מצבים המובילים לחרדה לא תקינה, הסיבות למצבים אלו כוללות:

מתח נפשי – כאשר בן אדם חווה מצוקה נפשית רבה ולאורך זמן הוא עלול לפתח חרדה מוגברת. המתח יכול לנבוע מבעיות כספיות, מחלה וקונפליקטים פנימיים כגון זהות מינית.

אירועי ילדות טראומטים – יעלו את הסיכון ללקות במצבים אלו.

תכונות אופי ואישיות –  אנשים בעלי אופי מסוים, או כאלה הסובלים מהפרעות אישיות כגון הפרעת אישיות גבולית נמצאים בסיכון יתר. כמו כן אוכלוסייה הסובלת מהפרעות נפשיות אחרות כגון דיכאון והפרעה דו קוטבית גם כן נוטים לחוות תסמינים של חרדה בצורה מוגברת.

הפרעות חרדה  נוספות

הפרעת חרדה כללית (generalized anxiety disorder)

זהו מצב בו האדם סובל מתחושת דאגה וחרדה כללית המלווה אותו במרבית הזמן. הבעיה נפוצה יותר בקרב נשים ומתאפיינת בתחושת דאגה וחוסר שקט כללי לגבי החיים כאבי ראש , עצבנות יתר, כאבי שרירים, הפרעות שינה ותיאבון ועוד.

התקף חרדה (panic attack)

מצב אשר מתחיל בצורה פתאומית למדי, לרוב ללא כל גירוי חיצוני ומתאפיין בתחושה פחד וחרדה עצומה מול גורם שהוא אינו מוסבר. הגוף נכנס למצב מתח וחלק מסוים של מערכת העצבים אשר נקרא המרכיב הסימפטתי, פועל בצורה מוגברת וגורם לעלייה בקצב הלב והנשימות, הזעה, רעד בידיים, תחושת עילפון ופחד עצום ממוות ואיבוד שליטה.

כל התקף לרוב נמשך בין 10-30 דקות וגורם לפחד רב לאחר שהוא פג מהתקף נוסף. כאשר מצב זה קורה באופן קבוע ( כל כמה ימים ואף מספר פעמים ביום) הוא מוגדר: הפרעת פניקה. נשים לרוב יסבלו מזה יותר מגברים והתופעה נפוצה יותר בקרב אנשים הסובלים מדיכאון קליני קשה.

חרדה חברתית ופוביות ספציפיות

חרדה זו גורמת להתקף חרדה ותחושת אי נוחות קשה כאשר בן נמצא בסיטואציות חברתיות או במצב בו הוא נמצא מול גורם שבעיניו נראה מאיים לדוגמא מעליות, מקומות גבוהים במפגש מול בעלי חיים שונים ועוד.

כיצד מטפלים בחרדה?

את הטיפול בחרדה ניתן לחלק לשני מישורים עיקריים, טיפול בתסמיני החרדה ושליטה על הבעיה עצמה על ידי הבנת המקור שלה והפחתתו:

טיפול תרופתי

ניתן לקחת תרופות נוגדות חרדה כגון ואליום וקסאנקס, תרופות אלו יפחיתו את תסמיני החרדה ויקלו זמנית על המטופל. לא מומלץ לצרוך אותם לאורך זמן כיוון שהן ממכרות ואינן מטפלות בשורש הבעיה. בחלק מהמקרים תרופות אנטי דכאוניות יכולות לסייע בהפחתת חרדה.

טיפול התנהגותי-קוגניטיבי

נועד לשנות דפוסי מחשבה והתנהגות בשיטות שונות. שיטות רבות קיימות והן יעילות מאד , בעיקר כאשר הן משולבות עם טיפול תרופתי תומך.

עוד על חרדה באתר iaapa.org.il