דיכאון

תוכן עניינים

דיכאון היא הפרעה נפוצה ביותר בעולם המערבי, אשר שייכת לקטגוריה של הפרעות מצב הרוח. הפרעות מצב רוח בנויות מסוגים שונים של אפיזודות, כאשר אופיין של האפיזודות, תדירותן, משכן ועוצמתן הן המגדירות את ההפרעה הספציפית שתאובחן אצל החולה. המדריך הפסיכיאטרי של מחלות הנפש (DSM-IV-R) מתייחס לחמישה סוגים עיקריים של דיכאון:

דיכאון מג'ורי – דיכאון קליני

אפיזודה של דכאון מג'ורי כוללת לפחות חלק מהסימפטומים הבאים, הנמשכים לפחות שבועיים ברציפות. ראשית, קיים מצב רוח ירוד במשך רב היום וכמעט כל יום, כאשר החולה מדווח שהוא עצוב או שאחרים רואים עליו שהוא עצוב או בוכה.

שנית, החולה מאבד עיניין כמעט בכל דבר, כולל דברים שבעבר היו משמחים אותו ומעניינים אותו. לעיתים הירידה בעניין כה משמעותית, שהחולה פשוט לא עושה שום דבר.

סימפטומים נוספים הם:

  • עלייה או ירידה משמעותית במשקל
  • הפרעות שינה (קושי להרדם, או עודף שינה)
  • עייפות והיעדר אנרגיה
  • תחושת חוסר ערך או רגשות אשמה מוגזמים
  • ירידה ביכולת לחשוב או להתרכז
  • כמו כן, פעמים רבות אפיזודה של דיכאון מג'ורי מלווה במחשבות חוזרות ונשנות על מוות או התאבדות, תכנון התאבדות ואף ביצוע.

דיכאון מג'ורי יכול להופיע בכל גיל, וכולל לפחות אפיזודה אחת של דיכאון. המחלה יכולה להתחיל בכל גיל, והחולים נבדלים זה מזה באורכן של האפיזודות, ובאורך ההפסקות בין אפיזודה לאפיזודה. הטיפול בדיכאון כולל טיפול תרופתי נוגד דיכאון, וטיפולים פסיכותרפיים.

דיסטימיה

בדיסטימיה אין אינדיקציה לאפיזודה של דכאון מג'ורי של ממש, אך במשך תקופה ארוכה, של שנתיים לפחות, החולה מדווח על מצב רוח ירוד במשך רב הזמן, ואין תקופה שעולה על חודשיים בהם הוא לא מרגיש ככה. בזמן שהחולה נמצא בדכאון הוא חסר תאבון, מתקשה לישון או לקום, חש עייפות, מדווח על דימוי עצמי נמוך, חוסר יכולת להתרכז ולהגיע להחלטות, ומרגיש חסר תקווה.

הפרעת דיכאון שאינה מג'ורית ואינה דיסטימית

בלשון מקצועית קרויה NOS- not otherwise specified. סימפטומים של דיכאון אשר לא עומדים בהגדרות של דיכאון מג'ורי או של דיסטימיה נקראים NOS. להלן הסוגים הנפוצים:
הפרעת דיספוריה במחזור: נשים אשר סובלות כמעט בכל חודש מסימפטומים דכאוניים משמעותיים הפוגעים בתפקוד בזמן מחזור הוסת.

  • דיכאון מינורי: כולל שבועיים של סימפטומים של אפיזודה דיכאונית, אך לא מספיק סימפטומים על מנת לאבחן דיכאון מג'ורי (על מנת לאבחן דיכאון מג'ורי יש צורך בקיומם של לפחות 5 מהסימפטומים שהוזכרו).
  • דיכאון מהיר: אפיזודות דכאוניות הנמשכות בין יומיים לשבועיים, פעם בחודש במשך לפחות שנה.
  • דיכאון פוסט – פסיכוטי של סכיזופרניה: אפיזודה דכאונית שמתרחשת כאשר מחלת סכיזופרניה פעילה נמצאת בנסיגה.
  • דיכאון מג'ורי שקשור לניסיון להסתיר דלוזיות, הפרעה פסיכוטית או שלב אקטיבי של סכיזופרניה.
  •  דיכאון ללא סיבה ברורה: מאובחן כאשר הקלינאי סבור שיש מצב דכאוני, אך לא יודע אם זה דכאון מג'ורי, דכאון שנובע ממחלה או משימוש בחומרים.

 דכאון בעקבות מחלה פיזיולוגית

כאשר מצב הרוח הדיכאוני אינו מספיק כדי לאבחן דיכאון מג'ורי, וגם ברור שהסיבה לסימפטומים היא מנגנון פיזיולוגי שקשור למחלה פיזית ממנה סובל החולה. בדרך כלל מדובר במחלות אשר ידוע ממחקרים שאחת מתופעות הלוואי שלהן היא דכאון.

דיכאון בעקבות שימוש בחומרים

כאשר מכור או נגמל מסמים מבטא סימפטומים של דיכאון באופן חריג בייחס לתהליך גמילה, קריז או נטילת מנת יתר בו הוא נמצא.

קראו עוד:

דיכאון חורף