בכדי שפגועי הנפש יוכלו להשתלב במסגרות חברתיות שונות, קמו מועדוני התעסוקה שמציעים סיוע ושיקום לאנשים, שכתוצאה מהפרעה נפשית ממנה הם סובלים, הם מתקשים להתמודד עם מהלך חייהם, כגון השתלבות חזרה בקהילה ממנה הגיעו, התמודדות עם סיטואציות יום יומיות בין אנשים, חיפוש מסגרת תעסוקתית ועוד.
העבודה עם נפגעי הנפש האנשים שיצאו ממוסדות לבריאות הנפש לאחר שהות ממושכת, מגיעים למועדוני התעסוקה שבמסגרתם מתבצעת עבודת שיקום על ידי אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש- פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ופסיכיאטרים, וגם אנשי מקצוע פרה רפואיים כמו מרפאים בעיסוק.
מטרותיהן העיקריות של מועדונים אלו הן לדאוג לשילובם של נפגי הנפש ושל המשפחות חזרה אל הקהילה, לאחר כל המכשולים שספגו בדרך. נפגעי הנפש חווים לא פעם "התעללות מילולית" מצד החברה על ידי דיעות קדומות או התייחסויות מבישות.
כאן באים מועדוני התעסוקה ומעניקים כלים לפגועי הנפש להתמודדות עם לחצי החברה, עם סיטואציות שלא פשוטות עבורם, להקל על מצוקתם האישית, ובכך להתמודד בצורה בריאה ולקבל מוטיבציה להמשך הדרך. מועדוני התעסוקה משלבים שיקום חברתי יחד עם תמיכה פסיכולוגית וסוציולוגית, מציאת פתרונות דיור, מציאת מסגרות עבודה, דאגה לחשיפת האנשים לפעילויות פנאי והכשרתם במיומנויות החיים.
הכול כדי שנפגעי הנפש יוכלו לנהל חיים עצמאיים. כמובן שאותם אנשים ממשיכים ליטול תרופות פסיכיאטריות, כדי לשמור על איזון ולאפשר יכולת תפקודית. העקרונות המנחים את המועדונים התעסוקתיים כדי שתהיה הצלחה לעבודת השיקום במועדונים וכדי שמאמציהם יניבו פירות, אנשי המקצוע דואגים לכך שההתמקדויות תהיינה ביכולות ובכוחות החיוביים של האדם ולא לעבוד עמו על הדברים בהם הוא חלש.
חשוב לעבוד על מימוש השאיפות והמטרות שלו. הם מערבים אותו בכל התהליך שהוא עובר ונותנים לו תחושה שגם לו יש חלק ושהוא יכול להביע את עצמו. עוד חשוב לתת לאדם את ההרגשה שהמטפל המקצועי שלו הוא דמות אנושית לכל דבר ולא רק סמכות מקצועית, וכך שיתוף הפעולה מצידו יהיה גדול יותר.
יש להתאים את תהליך השיקום לצרכיהם ולרצונותיהם היחודיים של פגועי הנפש ושל משפחותיהם. אנשי המקצוע לא מטפלים רק בנפגעי הנפש כאנשים בפני עצמם, אלא דואגים לכלול בשיקום את הסביבה החברתית. חשוב גם שהתהליך ייעשה בסביבתו הטבעית של האדם, כדי לאפשר לו לחזור למוכר בדרך הטובה ביותר עבורו.
המטפלים מעבירים לנפגעי הנפש תחושות אופטימיות שיתנו להם תקווה להצלחת התהליך ולבניית עתידם. מה כוללים המועדונים התעסוקתיים נפגעי הנפש מגיעים במהלך היום יום אל המועדונים ושוהים בהם מספר שעות.
המפגש עם אנשים נוספים במצבם, תורם רבות לפיתוח יחסי אנוש, ליצירת קשרים חברתיים ולפיתוח עצמאות מחודשת. המועדונים מעודדים את האנשים לקחת חלק פעיל בחיי המועדון ולהיות מעורבים במתרחש. במועדונים מועברים חוגים, מתקיימות מסיבות יום הולדת, מסיבות חג למיניהן- הקמת סוכות, הדלקת נרות החנוכייה, ליל סדר ועוד.
מתקיימות גם קבוצות טיפוליות שחברי המועדון יכולים להשתתף ולחלוק יחד עם חבריהם חוויות והתנסויות שעוברות עליהם. ישנם מועדונים שמוציאים את נפגעי הנפש למקומות מחוץ למועדון, כגון בתי קפה ובתי קולנוע, ומדי פעם מתקיימים גם טיולים.
במועדונים מסויימים מתקיימות מסגרות עבודה של ממש. אלו הן עבודות פשוטות מבחינה פיזית, כגון אריזת קופסאות והכנסת מכתבים לתוך מעטפות. עבודות אלה מגיעות מהקהילה שעוזרת בשיקום, ונפגעי הנפש אף מרוויחים כסף בתמורה. לאחר תקופה מסויימת, נערך לאדם אבחון תעסוקי.
במידה ונמצא מתאים לעבודה בחוץ, הוא זכאי להגיש בקשה להשתלב באחד המפעלים המוגנים. את הבקשה עליו להגיש ל"וועדת סל השיקום" מטעם משרד הבריאות.