פסיכיאטריה ופסיכולוגיה הינם מקצועות שונים, ואין הם מתייחסים אל המטופל באותו האופן. עם זאת, יש הרבה מן המשותף ביניהם ואנשים נוטים לבלבל בין פסיכיאטר ופסיכולוג.
מה מבדיל בין שני המקצועות? כיצד לדעת מה מתאים יותר לצרכים שלי? ומה מייצר את השוני המהותי בין הגישה הפסיכיאטרית לטיפול בנפש לבין הגישה הפסיכולוגית הקלסית?
הפסיכיאטר הוא רופא
פסיכיאטר, בניגוד לפסיכולוג, נושא תעודה ברפואה. התמחותו בתחום הרפואי הינה אבחון פסיכיאטרי, מניעה וטיפול במחלות או הפרעות נפשיות. תחילת הכשרתו היא בבית ספר לרפואה, והיא ממשיכה גם להתמחות בפועל של מספר שנים – כמו כל רופא אחר.
לימודיו מתמקדים ביכולת לאבחן בעיות נפשיות כלעומת בעיות בריאותיות אחרות, וכן בהשפעות התרופות על הגוף (כגון מצבי רוח, הורמונים, לחץ דם, שינה ועוררות, וכדומה). היות והפסיכיאטר הוא רופא לכל דבר, הוא רשאי לתת מרשמים תרופתיים.
כיום, הפרעות נפשיות רבות מטופלות בעזרת או בתמיכת טיפול תרופתי. בעוד העבודה עם הפסיכיאטר תתמקד בעיקר בצדדים הרפואיים-תרופתיים של הפתרון, לעתים אין בכך מספיק ויש לשלב את הטיפול התרופתי עם טיפול נפשי פסיכותרפי.
הפסיכולוג כמטפל הנפש
לעומת הפסיכיאטר, לפסיכולוג ישנם תארים בפסיכולוגיה. תחום הפסיכולוגיה מתמקד בלימודי הקוגניציה, הנפש וההתנהגות. עם תום לימודיו, הפסיכולוג לרוב עובר התמחות גם הוא. לימודיו של הפסיכולוג מאפשרים לו להעריך ולטפל בהפרעות נפשיות ורגשיות. עם זאת, התואר של הפסיכולוג אינו רפואי, ואומנם הוא רשאי לתת מרשמים לתרופות בסיסיות הוא לא יוכל לתת למטופליו את מרבית התרופות.
הפסיכולוג גם נשען על תאוריות שונות באשר למבנה הנפש והמקורות להפרעות אלו – הוא יכול להגיע מהגישה הביהביוריסטית הממוקדת בהתנהגות, או בגישה הפסיכואנליטית אשר מתמקדת בסובייקט וההבניה הייחודית שלו את המציאות אותה הוא תופס. כך או כך, פעמים רבות הפסיכולוג והפסיכיאטר יעבדו יחד על מנת לאפשר למטופלים את שני הפתרונות במקביל: אבחנה וטיפול תרופתי מחד, וליווי וטיפול נפשי מאידך.
מקצועות נוספים והשפעתם על תהליך הטיפול
בעוד פסיכולוג ופסיכיאטר הינם שני המקצועות היותר מוכרים בשוק, ישנם בעלי מקצוע נוספים אשר תומכים בטיפול או עוזרים למטופל בשלבים שונים בדרכו.
- יועץ מורשה לרפואת הנפש – תפקידו להעריך ולטפל בבעיות נפשיות על ידי מתן ייעוץ או טיפול פסיכותרפי. יועץ זה הינו בעל תואר שני בפסיכולוגיה לרוב.
- עובד סוציאלי קליני – מוסמך להעריך ולטפל בבעיות נפשיות. אך מתפקידו גם לטפל בנושאים האדמיניסטרטיביים בירוקרטים בנושאי בתי החולים, ולתמוך במטופל ומשפחתו מבחינות שונות.
- אח פסיכיאטרי או לרפואת הנפש הינו בעל מקצוע עם הכשרה ייחודית באשר לשירותים ברפואת הנפש. אלו יכולים להעריך או לטפל ברמות שונות בשיטה פסיכותרפית, ותפקידם לתמוך במטופלים במהלך טיפולם בבתי החולים והמוסדות לרפואת הנפש.
- גישות טיפול שונות – כגון טיפול באומנות, ביבליותרפיה, פסיכודרמה, טיפול במוזיקה ועוד – בגדול ניתן לומר כי מטפלים אלו הינם בעלי הסמכה ללוות רגשית את המטופלים, ולעזור להם להתמודד באופנים שונים עם הבעיות וההפרעות הנפשיות בחייהם.
עולם רפואת הנפש הינו נרחב, ואדם הזקוק לתמיכה ועזרה יכול למצוא אותה בצורות שונות – בהתאם לצרכיו ורצונותיו. כיום אין ממהרים לאשפז מטופלים בכפייה כשם שהיה בעבר, אם אפשר להימנע מכך על ידי טיפול מלווה וממוקד. על כן, מטופלים מוצאים פתרונות רפואיים-נפשיים שונים בהתאם לצורכיהם.
ההבדל בין פסיכולוגיה-פסיכותרפיה לבין ייעוץ
חשוב להבין כי אין מדובר בתחומים זהים, גם אם מדובר ביועץ פסיכותרפי או פסיכולוגי. הייעוץ מתמקד בבעיות ספציפיות והוא נועד לעזור למטופל להתייחס לבעיה ספציפית (כגון התמכרות או התמודדות עם לחץ). לעומת זאת הפסיכותרפיה הינה תהליך ארוך טווח, אשר אינו מתמקד רק בבעיה הספציפית אלא באופן מקיף יותר. טיפול פסיכותרפי מלווה את המטופל כברת דרך, ועוזר לו להתמודד עם הקשיים השונים והסיטואציות המורכבות המציפות אותם.
כשמטופל מתמודד עם בעיה עמוקה (למשל דיכאון או סכיזופרניה), הטיפול הפסיכותרפי מתייחס גם לאופנים בהם המחלה משפיעה על חייו ביום יום. הטיפול עוזר לו להבין כיצד המחלה משפיעה עליו, מה הוא יכול לעשות כדי להתמודד עמה, ומהם הסימפטומים הפוקדים בחייו. כמו כן, בעזרת פסיכיאטר, גם משולב המתן התרופתי אשר גם הוא מצריך ליווי ומשפיע על הגוף והנפש.
סוגי טיפולים נפשיים
ישנן תאוריות וגישות שונות לרפואת הנפש, וניתן לצמצם זאת למספר פרקטיקות עיקריות:
- פסיכואנליזה – נחשבת לעמוקה והמורכבת מכל הגישות לרפואת הנפש. הגישה הדינמית הינה תוצר מאוחר יותר של הגישה הפסיכואנליטית, אף על פי ההבדלים הניכרים בין הגישות. הפסיכואנליזה מתמקדת בסובייקט בטיפול, ומייחסת חשיבות עצומה לתפיסתו הסובייקטיבית את המציאות והשלכותיה. הגישה הפסיכואנליטית הוכיחה עצמה כיעילה במיוחד לאורך השנים.
- ביהביוריזם – הגישות ההתנהגותיות מבוססות על משמעות דפוסי התנהגות ואופני למידה כדי לשנותם. בסיס הגישה הוא שהתנהגותו של האדם ניתן לצפייה ומדידה, והיא מתייחסת לגירויים וטריגרים, וכן ההתמודדות עמם באופנים בריאים יותר.
- הגישה הקוגנטיבית – הדגש בגישה זו הוא במחשבות המטופל, מתוך התובנה כי מחשבותיו משפיעות על התנהגותו ותחושותיו. בגישה זו לומד המטופל להתמודד עם מחשבותיו ולהבנותם באופנים אחרים.
כמובן שישנן עוד גישות רבות, כגון הגישה ההוליסטית או האינטגרטיבית, הגישה ההומניסטית, הטיפול הדינמי, ואחרות. כשבוחרים בטיפול הרצוי לכם, חשוב לזכור כי לפני שנוכל לדבר על הפרקטיקה – חשוב להתמקד גם באדם שלמולכם, המטפל. בסופו של דבר, כל טיפול תלוי בקשר עם המטפל, ובאם זה אינו עובד סביר להניח כי גם הטיפול הפסיכותרפי לא יעבוד במיטבו.
לכן מומלץ לבחור במטפל אשר אתם חשים כי הוא נכון או מתאים עבורכם, וכי יש משהו בקשר זה אשר מאפשר עבודה נפשית מיטבית.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
טיפול פסיכולוגי אונליין – כשמדע וטכנולוגיה נפגשים משהו חדש נולד