חשוב שאדם יוכל לדאוג לעצמו כדי שיוכל לדאוג לאחרים ולקחת אחריות על חייו, אחרת, בעיות בריאות עלולות להתרחש.
כשמדברים על תסמונת וונדי, אנשים רבים סבורים שמדובר בפסיכולוגיה פופולרית מעט מיושנת וטיפוסית המתארת את ההתנהגות של הדורות האחרונים.
אך תפיסה זו רחוקה מהמציאות
הצורך לטפל באנשים קרובים, להעניק להם הכול ולהציב את צורכיהם לפני הצרכים האישיים, הוא צורך שנתפס כיום כשגרתי. נשים רבות טועות כשהן "אוהבות יותר מדי" ובכך מאבדות את הערכתן העצמית.
חשוב להגביל צורך זה, ולשמור על איזון. את יכולה להעריץ את בן זוגך, להעניק שפע אהבה להורים ולחברים, אך עלייך להישמר מפני קיצוניות הגורמת לך לשכוח את צרכייך ולסכן את צמיחתך האישית. מאמר זה עוסק בנושא הזנחה עצמית הנובעת מאהבה עזה, כפי שמתרחש בתסמונת וונדי.
תסמונת וונדי: האישה המושלמת לפיטר פן
האגדה המפורסמת מספרת על פיטר פן, נער צעיר שמסרב להתבגר, שאינו מעוניין לקחת את האחריות של מבוגר, ומעל לכל, חי חיים הרפתקניים מבלי לסגל יציבות ובגרות.
ומה עם וונדי דרלינג? היא נערה צעירה, שמהיום הראשון נמצאת בצל של פיטר, כך שלא תאבד אותו. היא דואגת לניקיון הבית, ומטפלת בילדים. היא מעניקה הכול לאחרים, היות ורק כך היא מאושרת.
מאפייני תסמונת וונדי
תסמונת זו מגדירה נשים עם המאפיינים הבאים:
נשים החשות צורך לטפל באחרים – היות וכך הן מרגישות שהן גורמות נחת לסביבה.
הן מטפלות בצרכים של אחרים לפני שהן מטפלות בצורכיהן – בשלב הבא הן מתחילות להקריב את רצונותיהן ואפילו היבטי חיים שחשובים להן.
נשים עם תסמונת וונדי מתייחסות להענקת טיפול כאל ביטוי אהבה – ולכן הן עושות זאת ברצון. אף אחד אינו מכריח אותן לדאוג לאחרים, אך הן "נקשרות" לרוב לבן זוג עם תסמונת פיטר פן, כלומר, לגברים שאינם מפותחים ואינם מעוניינים לטפל בשום דבר, וחשים בנוח עם בת זוג שמשתלטת על האחריות בכל תחומי החיים, כולל גידול הילדים.
נשים עם תסמונת וונדי סובלות מפחדים משמעותיים – הן בעיקר פוחדות שאנשים יפסיקו להזדקק להן והן תישארנה לבד. הן פוחדות שלא יהיה להן מישהו לטפל בו, היות ורק כך הן מרגישות נחוצות ומסוגלות להציע אהבה. במקביל, בזכות היכולת לטפל באחרים, הן מתייחסות לעצמן כבעלות ערך ונחוצות.
נשים עם תסמונת וונדי צריכות לזכור היבט חשוב – יתכן שהטיפול והעזרה לזולת גורמים לך לאושר, אך יגיע היום בו תביני שהסביבה עשויה לנצל תכונות אלו ולא להעניק לך דבר בתמורה. יום אחד, כשהבעיות יתחילו להתעורר, את עשויה לפתח תסכול. לכן עלייך להיות זהירה ולהקפיד שהתנהגות זו לא תוביל לדיכאון אפשרי.
את יכולה לדאוג לעצמך וגם לטפל באחרים
לעולם אל תפסיקי לדאוג לאנשים אהובים. בני הזוג, המשפחה, ובמיוחד הילדים הם האנשים המהווים חלק משמעותי מהחיים. הם חלק מהזהות האישית ועמודי התווך בחיי היומיום. אך בכל מערכות היחסים האישיות חשוב לשמור על איזון ולזכור את ההיבטים החשובים:
לעולם אל תשכחי את חשיבות הפיתוח והצמיחה האישית משלך – הקפידי למצוא את המקום האישי שלך, לעסוק בתחביבים משלך, ולטפל בהערכתך העצמית. אם את נותנת הכול לאחרים, את תתרוקני, תפתחי נוירוזות, ואז תרגישי לא מרוצה, מתוסכלת ועצובה.
את יכולה לדאוג לבן זוגך – אך לזכור שמגיע לך שגם לך ידאגו, ושיכירו בערכך. זהו משחק בו שני הצדדים צריכים לנצח וגם להפסיד. אם את מרגישה מאושרת רק כשאת דואגת לאחרים, זכרי שעלייך להתחיל עם עצמך. אם את נופלת, אחרים ייפלו. טיפוח האושר שלך יאפשר לך להציע אושר לאחרים.