תסמונת אספרגר

תוכן עניינים

תסמונת אספרגר עשויה להיות אחד המצבים המבלבלים והמורכבים בהם הורים ומטפלים עשויים להתקל. הקושי נובע מהפער הגדול שילדים עם תסמונת אספרגר מציגים בתחומים שונים של התפקוד שלהם.

מהי תסמונת אספרגר?

תסמונת אספרגר היא אחת התופעות הנמצאות על רצף ההפרעות המכונה PDD- הפרעות התפתחותיות רחבות היקף, או במינוח הידוע יותר – הרצף האוטיסטי. כמו בכל ההפרעות על הרצף האוטיסטי, ילדים עם תסמונת אספרגר מתקשים בכל מה שקשור לתקשורת עם הסביבה.

הסובלים מהתסמונת מתאפיינים בנוקשות, צורך בשגרה קבועה, מנייריזם, ותנועות קבועות וחוזרות. ההבדל הדרמטי מילדים המוגדרים אוטיסטים הוא שבתסמונת אספרגר לילדים יש אינטליגנציה תקינה ולעיתים קרובות אפילו גבוהה או גבוהה מאוד וביכולתם ללמוד ולדבר באופן תקין.

אך ישנם דברים רבים שהילדים מתקשים להבין- כל מה שקשור לתקשורת שאינה מילולית. הם אינם מבינים סמלים, כפל משמעות ותקשורת לא מילולית (שפת גוף, הבעות פנים ומניירות). הם לא מבינים בדיחות, לא יודעים לשקר ומתקשים מאוד במשחקי דמיון ו"כאילו".

לילדים עם תסמונת אספרגר קיים קושי חברתי רציני כיוון שהם מתקשים להבין את הניואנסים החברתיים. בעקבות זאת, הם אינם  מצליחים ליצור קשרים בינאישיים ולהבין את צרכיהם הלא מדוברים של האחר ואף מגיבים בצורה מוזרה לסיטואציות חברתיות שונות.ילדים שאינם סובלים מהתסמונת אינם מסוגלים להבין את העולם הייחודי שלהם, ומצפים מהם לתגובות שהם אינם מסוגלים ליצור.

לרבים מהילדים עם תסמונת אספרגר יכולות גבוהות בתחומים מסוימים, והם מפתחים תחומי עניין שעשויים להיות ייחודיים.
חלקם מעולים במתמטיקה, אחרים מסוגלים לזכור פרטים רבים מאוד וכדומה. הדוגמא המוכרת ביותר ליכולות המרשימות של הסובלים מהתסמונת מצויה בסרט "איש הגשם".
בסרט דסטין הופמן מגלם את דמותו של אדם המתקשה בהבנת הקודים החברתיים ומתקשה ליצור כל קשר בין אישי, במיוחד עם אחיו. עם זאת, הוא מסוגל לזכור אינסוף פרטים לגבי חברות תעופה, מספרי טלפון ולבצע חישובים מהירים ביותר.

תחומי העניין עשויים לעזור לילדים למצוא קבוצת חברים שאיתם הם מסוגלים לחלוק את ההשקעה באותו תחום (למשל- קבוצת מדעים וכד'). מצד שני, הם בדרך כלל אינם מתעניינים בדברים שמעניינים ילדים אחרים בגילם, ולכן פעמים רבות הם מבודדים, בודדים ואפילו עשויים לסבול מדיכאון בשל כך.

הגורמים לתסמונת אספרגר

כמו בשאר ההפרעות על הרצף האוטיסטי, לא ידועה הסיבה המדויקת להוולדות עם תסמונת אספרגר. חשוב להדגיש כי התסמונת מולדת, ואינה נגרמת כתוצאה מחוויות חיים, הורות גרועה (כפי שסברו פעם) או התערבויות רפואיות בגיל הילדות (כמו חיסונים) וכי ידוע שיש בתסמונת מרכיב גנטי.

טיפול

לא ניתן "לרפא" תסמונת אספרגר, אך בהחלט ניתן להעניק לסובלים ממנה טיפול אשר ישפר את איכות חייהם, ויאפשר להם מידה מסוימת של עצמאות או תפקוד יומיומי תקין.

ראשית, חשוב להתאים לילדים מסגרת לימודים מתאימה. אפשר ואף רצוי לאפשר לילדים לפתח את תחום העניין שלהם- אותו עיסוק אשר בו הם טובים וגורם להם הנאה ותחושת ביטחון. בדרך כלל הילדים מתאימים לכיתות קטנות בהן ניתן לתווך עבורם את הפערים החברתיים.

במקרים מסוימים, מומלץ על קבלת טיפול תרופתי – בעיקר לצורך התמודדות עם החרדה הגבוהה המאפיינת ילדים על הרצף האוטיסטי, להפסקת התנהגויות חזרתיות מנייריסטיות, או לטיפול בדיכאון.

טיפולים פסיכולוגיים מסוגים שונים עשויים להיות לילדים לעזר. למשל טיפול קוגניטיבי התנהגותי עשוי לעזור בשיפור הביטחון העצמי, ובלמידת דפוסי התנהגות מתאימים יותר לסיטואציות חברתיות.

חשוב לציין שבכל גיל יש לסובלים מהתסמונת צרכים שונים (כמו לכל בן אנוש), וחשוב להתאים את הטיפול ואת הסביבה לצרכיו ויכולותיו של כל אדם.

ראו גם:

טיפול פסיכיאטרי