למרות כי מרבית האוכלוסיה הסובלת מהפרעות נפשיות כגון דכאון, חרדה ובעיות שינה, פונה לאפשרויות הטיפול המערבי, קיימת מגמת עלייה בעשור האחרון בפנייה לטיפול משלים. מטרת הטיפול המשלים במרבית המקרים היא אינה להחליף את סטנדרט הטיפול המערבי, אלא "להעשיר" אותו, לגרום לו לפעול בצורה טובה יותר ולעיתים להפחית את תופעות הלוואי.
הבחירה בטיפול משלים, צריכה להיות מבוססת על חומרת התסמינים, רקע רפואי ונפשי וכמובן הנכונות לנסות טיפול "שונה". תפקידה העיקרי של הרפואה המשלימה בתחום ההפרעות הנפשיות הוא לספק טיפול תומך, אך כיום בוצעו מספר מחקרים בנושא אפשרויות טיפול "טבעיות" שנמצאו יעילות. ההמלצה הגורפת היא בדרך כלל לנסות ולהשתמש במספר אפשריות טיפול משלימות בו זמנית, לדוגמא שילוב של צמחי מרפא עם דיקור והכנסת פעילות גופנית קבועה כמו יוגה.
טיפולים משלימים להפרעות נפש
חרדה
חרדה היא אחת מההפרעות הנפשיות הנפוצות ביותר, אשר מתבטאת בתחושת פחד קיצונית מאיום שאינו ממשי. הבעיה היא נורמלית במצבים מסוימים בחיים, אך כאשר היא מפריע לתפקוד השיגרתי , היא לעיתים דורשת טיפול.
חרדה וצמחי מרפא
נעשה שימוש במספר צמחים לטיפול בהפרעות חרדה , הנלמד ביותר הוא צמח הקאוה. צמח זה מכיל מרכיב פעיל הנקרא קאולקטון אשר נמצא כמסייע בהרגעה, בהפגת כאב וכמפחית חרדה. צמחים נוספים לטיפול בחרדה הם ואלריין, קמומיל, כשותית ושעונית.
חשוב לציין כי גם לתרופות צמחיות קיימות תופעות לוואי ולכן השימוש בצמחים אלו צריך להיעשות אך ורק בהמלצת גורם מוסמך, תוך כדי התחשבות ברקע הרפואי ובתרופות הקבועות הנלקחות על ידי המטופל. אפשרויות טיפול נוספות כוללות דיקור, יוגה, התאמת תזונה הכוללת הימנעות מצריכת אלכוהול והפחתת מאכלים המכילים סוכר, קמח לבן וקפאין, הידועים כמגבירי חרדה.
דיכאון
דיכאון היא בעיה נפשית המתאפיינת בירידה במצב הרוח, חוסר עניין ותחושת יאוש קשה. דיכאון נחשבת להפרעה הנפשית השכיחה ביותר. צמח הסנט ג'ון נחקר רבות בשל תרומתו לטיפול בדיכאון, השערות רבות קיימות לגבי מנגנון פעילותו והשפעתו על חומרים כימים, אשר חוסר איזון שלהם עלול להוביל לדכאון.
דיכאון ופעילות גופנית
פעילות גופנית נמצאה כמסייעת מאד בהפחתת סימני הדיכאון, במיוחד בקרב האוכולוסיה המבוגרת. נטילה יומית של חומצות אומגה 3 גם כן נמצאה יעילה בהורדת תסמיני הדכאון במספר מחקרים.
דיכאון ותוספי תזונה
מספר תוספי תזונה קיימים היום בשוק, אשר מטרתם היא להעלות את כמות הסרטונין במוח. הסרטונין הינו חומר המעלה את מצב הרוח ותחושת שביעות הרצון והוא נמצא בכמות מופחתת בגוף במצבי דכאון. חשוב לדעת כי אין לקחת תוספי תזונה אלו כאשר המטופל נוטל תרופות אנטי דכאוניות אשר פועלות גם כן על הגברת הסרטונין במוח (כגון פרוזאק וציפרלקס).
נטילת ויטמין B (קומפלקס B) ,גם כן מומלצת במצבי דיכאון. ויטמין B1,B6,B9 ו-B12 ,ידועים כמסייעים ביצור חלק מהחומרים במוח הנמצאים ברמות מופחתות במצב של דיכאון. הומאופטיה, דיקור ויוגה הם אפשרויות נוספות אשר ניתן לשלב בטיפול.
הפרעה דו קוטבית
מתאפיינת בדכאון ומאניה אשר מתחלפים לסירוגין. חומצות אומגה 3, קומפלקס B ואימון גופני, נמצאו במחקרים מסוימים כמסייעים לטיפול.
סכיזופרניה
סכיזופרניה היא מחלת נפש המתאפיינת בהזיות, מחשבות ורדיפות שווא. למרות כי הטיפול במחלה מחייב תרופות קונבנציונאליות, לקיחת תוספי תזונה מסוימים יכולים לעזור.
סכיזופרניה וצמחי מרפא
גינקו הוא אחד מהצמחים שנחקרו בשנים האחרונות, וההשערה היא כי בגופם של חולים סכיזופרניים קיימת כמות מוגברת של רדיקלים חופשיים אשר מנוטרלים על ידי צמח זה. בנוסף הסברה היא כי יתכן וגינקו "משפר" את פעולותם של תרופות אנטי פסיכוטיות.
למידע נוסף ורחב על תחום רפואה משלימה ניתן לקרוא באתר רפואה אלטרנטיבית – המרכז לטיפולים אלטרנטיביים