קבוצות לסיוע עצמי, הנקראות גם קבוצות תמיכה, חיוניות לטיפול בסמים ובהתמכרויות. מחקרים מראים כי פעילות בקבוצות אלו משפרת באופן משמעותי את הסיכוי לשמור על הפיכחון.
בקבוצת התמיכה לסיוע עצמי, החברים חולקים בעיה נפוצה כגון הפרעה נפשית או התמכרות. הקבוצות פועלות במגוון נרחב של צורות, החל משני אנשים החוקים חוויות התמודדות, ועד לקבוצות קטנות המתכנסות במרכזים קהילתיים, או ארגונים גדולים ומאוגדים המציעים שירותי מידע ותמיכה.
החלמה מאלכוהוליזם והתמכרות היא אירוע חיים מתמשך הכרוך בתמיכה לטווח הארוך, וגישת טיפול זו מסייעת באופן משמעותי לאנשים הסובלים מהפרעות שימוש בסמים, כמו גם לבני משפחותיהם וחבריהם.
תחושה עמוקה של התאמה – חברי הקבוצה חווים סוף סוף תחושת התחברות עם אחרים הסובלים מאותם קשיים. בקבוצה זו, הכוללת אנשים בעלי דעות זהות, קבוצות התמיכה לסיוע עצמי מאפשרות למשתתפים להחלים ולקחת אחריות על בעיות האלכוהול או הסמים שלהם.
האופן בו פועלות קבוצות לסיוע עצמי
המפגשים מקיימים את הפורמט של רוב קבוצות התמיכה: חבר משתף את ה"סיפור שלו", ומפרט כיצד הגיע לתכנית וכיצד הוא מתקדם. לאחר מכן, חברים אחרים משתפים את סיפוריהם. ההשתתפות בקבוצות מועילה ביותר בשמירה על הפיכחון, וכמקום בטוח לקבל תמיכה ולדון באתגרים. התחברות עם אחרים שיודעים מה אתם עוברים, יכולה לסייע בהפחתת רגשות הבידוד, הפחד וחוסר התקווה. שמירה על מוטיבציה וגישה חיובית קלה הרבה יותר כשאתם יכולים לפנות לאחרים ולהישען עליהם על מנת לקבל סיוע בהתמודדות עם תקופות קשות.
מחקרים מראים באופן עקבי וברור שמעורבות פעילה בקבוצות תמיכה עצמית משפרת באופן משמעותי את הסיכויים להתאוששות ארוכת טווח, וקבוצות תמיכה חופשיות אלו קיימות ברוב הקהילות.
מבנה קבוצות תמיכה
חברי קבוצות אלו מגיעים מכל הגזעים והדתות, וכל מה שצריך כדי להתקבל לקבוצה הוא להודות שקיימת בעיה, שהיא מחוץ לשליטה, ושקיים צורך בסיוע או תמיכה. המפגשים חופשיים ואין דרישות לחברות מעבר לרצון להתאושש.
קבוצות מסוימות מתנהלות בגישה "פתוחה", וכל אחד יכול להשתתף בהן, או שהן מתנהלות בגישה "סגורה", והנוכחות מוגבלת לאנשים שמעוניינים להפסיק לשתות אלכוהול, או להשתתף בהחלמה מהתמכרות בה מתמקדת הקבוצה.
סוגי קבוצות סיוע עצמי
הסוגים הנפוצים של קבוצות התמיכה והסיוע עצמי כוללים:
אלכוהוליסטים אנונימיים (AA)
זהו המודל המקורי לקבוצות לסיוע עצמי, שנוסד בשנת 1935 על ידי סוכן בורסה מניו יורק, בשם ויליאם גריפית ווילסון, ורופא מאקרון, אוהיו, ד"ר רוברט הולברוק סמית'. ההערכה היא כי מעל שני מיליון אנשים ברחבי העולם, משתתפים בלמעלה מ-115,000 קבוצות, ביותר מ-170 מדינות.
אלכוהוליסטים אנונימיים נקראים גם "קבוצת 12 הצעדים", היות והתכנית לפיכחון כרוכה ב-12 הצעדים המוצעים להחלמה. זוהי קבוצה בינלאומית הכוללת גברים ונשים המתאספים כדי לחלוק את ניסיונם, להעניק ולקבל כוח ותקווה במטרה לשמור על פיכחון ולסייע לאלכוהוליסטים אחרים להשיג פיכחון. הדרישה היחידה לחברות היא הרצון להפסיק לשתות אלכוהול.
אל-אנון אלתין – קבוצה זו מציעה תקווה והתאוששות לכל האנשים המושפעים מאלכוהוליזם של אדם אהוב, כולל בני משפחה וחברים.
ילדים של אלכוהוליסטים – זוהי תכנית אנונימית הפועלת בהתאם לתכנית 12 השלבים, ומוצעת לאנשים שגדלו בבית להורים אלכוהוליסטים או הורים הסובלים מחוסר תפקוד אחר.
מכורים אנונימיים לקוקאין – אחוות גברים ונשים החולקים את ניסיונם, כוחם ותקוותם, כדי לפתור את הבעיה המשותפת שלהם ולסייע לאחרים להתאושש מהתמכרותם. המטרה העיקרית היא לשמור על גמילה מקוקאין ויתר החומרים הממכרים, ולסייע לאחרים להשיג את אותו חופש.