פרנויה

תוכן עניינים

פרנויה הינה הפרעה פסיכוטית לפיה המטופל חש נרדף על ידי אחרים. בדרך כלל, הוא נוטה לתחושת חשיבות עצמית מאוד גבוהה ואף מוגזמת. למרות עצם היותב מחלה מנטלית, היא לרוב לא מתרחשת בפני עצמה ונקשרת למצבים מנטליים נוספים הפוקדים את האדם.

הסימפטומים של פרנויה

התסמין העיקרי הוא הזיה מקובעת, זאת בניגוד למחלת הנפש סכיזופרניה בה ההזיות אינן קבועות או מאורגנות. בפרנויה, התסמינים של ההזיה מתחילים להופיע באופן הדרגתי והאדם הפרנואיד מתחיל להיות רגשי, חשדן, עצבני, מופנם, מדוכא, עקשן, קנאי, אנוכי, אנטי חברתי ומריר.

התסמינים הנוספים למחלה הינם כדלקמן:

  • התעסקות בספקות בלתי מבוססים לגבי חברים או עמיתים לעבודה
  • חשדנות; חשדות בלתי מבוססים; אמון בפעולות המתוכננות כנגדו על ידי הסביבה הקרובה.
  • קליטת התקפות בלתי נראות על ידי הסביבה על המוניטין של האדם הפרנואיד, המלווה בהתקפת נגד מהירה.
  • חשדות בלתי מבוססים לגבי נאמנות בן או בת הזוג.
  • קריאת משמעויות שליליות בתוך הערות בלתי מזיקות.
  • הסתייגות מלבטוח באחרים מתוך חשש כי המידע ישמש אותם כנגד הפרנואיד.

סוגים עיקריים של פרנויה

  • פרנוית רדיפה (Persecutory paranoia): הסוג הנפוץ ביותר של פרנויה לפיו האדם גורם לעצמו להאמין כי כל האנשים סביבו הינם האוייבים שלו וכל ייעודם בחיים הוא לפגוע או אפילו ליטול את חייו.
  • אשליית גדולה (Delusion of Grandeur): כאן, האדם הפרנואיד מאמין כי הוא אדם רב מעלה. אשליית הגדולה לרוב מלווה פרנוית רדיפה.
  • פרנויה דתית (Religious paranoia): במקרה זה, המטופלים סובלים מאשליה קבועה בעלת נופך דתי. המטופל עשוי להאמין, למשל, שהוא שליח האלוהים אשר נשלח לעולם כדי לקדם דת מסויימת.
  • פרנויה מתקנת (Reformatory paranoia): המטופל מתחיל לחשוב שהוא מסוגל לתקן הכל. בהתאם לכך, הוא עשוי לראות באנשים הסובבים אותו כחולים במחלה מסוכנת ולהאמין כי יש לו את הכוחות לרפא אותם.

הגורמים האפשריים להתפתחות ההפרעה

קיבעון הומוסקסואלי

על פי פרויד, מטופל הסובל מפרנויה למעשה הדחיק את הנטייה שלו לאהבה חד-מינית באופן שהוא פיתח קיבעון אלו. הרעיון של פרויד הוכח כנכון במקרים מסויימים, אך הוא לא מצליח להסביר כל אחד ואחד מהמקרים של ההפרעה הפסיכוטית.

תחושת נחיתות

פסיכולוגים רבים גילו כי הגורם העיקרי לפרנויה הוא תחושה של נחיתות אשר עשויה להתפתח כתוצאה ממגוון נסיבות כדוגמת כשלון, תחושת גועל או אשמה וכדומה.

תסביכים רגשיים

לא מעט פסיכולוגים ציינו תסביכים רגשיים כגורמים לפרנויה אצל האדם, אשר נוטים לבוא לידי ביטוי גם במחלות מנטליות אחרות ובקרב אנשים בריאים.

האישיות

ישנה אמונה רווחת בקרב מספר לא קטן של פסיכולוגים כי סוג מסויים של אישיות הינו רגיש יותר ללקות בהפרעה, כדוגמת אישיות רגשית, קנאית, חשדנית, שאפתנית, אנוכית או ביישנית וכדומה. מטופלים הסובלים מפרנויה אמנם נוטים לתחושות הללו, אך עדיין לא הוכחה השתייכותם לסוג מסויים של אישיות.

כמו כן, נטען לא אחת כי עיקר האחריות על הפרנויה נופל על תורשה וגנטיקה, עם זאת אין לשלול את מידת האחריות של ההדחקה והתסביכים הרגשיים של האדם. יש לזכור, כי הגורמים לפרנויה אינם פיזיים, שכן באף מקרה של המחלה לא נראו סימנים לעיוותים גופניים כלשיהם. כמו כן, בין הגורמים להפרעה הפסיכוטית, ישנם הגורמים האישיותיים כדוגמת פגמים באישיות, תחושת נחיתות ואחרים אשר צויינו קודם לכן.

הטיפול בפרנויה

תהליך הריפוי של ההפרעה מאוד קשה לביצוע וישנה חשיבות עצומה לגילוי מוקדם ככל האפשר של הפרנויה, שכן ברגע שהיא מתבססת במוחו של האדם, אין כל דרך לרפא אותה באופן מוחלט. ישנן שתי שיטות עיקריות לטיפול בפרנויה, כדלקמן:

השיטה הפסיכואנליטית

בהשוואה למחלות נפש אחרות, הפרנויה לא מגיבה באופן מיידי לטיפולים הפסיכואנליטים שכן, מעצם היותו חשדן, המטופל לא משתף פעולה עם המטפל. גם אז, תוך נקיטת אמצעי זהירות הולמים, ניתן להשיג תוצאות מסויימות באמצעות יישום השיטה הפסיכואנליטית.

השיטה הרפואית

באמצעות זריקות אינסולין. חלק מהמטופלים מגיבים יפה לזריקות האינסולין, אך לא ניתן להכליל זאת על כל הלוקים בפרנויה.

קראו עוד:

תסמונת וונדי