אנשים רבים סובלים מידי שנה מדיכאון, חרדה או הפרעה נפשית אחרת. חלקם זקוקים לסיוע בהתמודדות עם מחלה קשה, ירידה במשקל או הפסקת עישון, ואחרים נאבקים להתמודד עם בעיות ביחסים, אובדן עבודה, מוות של אדם אהוב, מתח, שימוש בסמים או בעיות אחרות העשויות להיות מתישות.
פסיכותרפיה מסייעת לאדם לעבור דרך בעיות אלו. פסיכולוג מסייע לאנשים בכל הגילאים לחיות חיים מאושרים, בריאים ופוריים יותר. קיימות מספר גישות לטיפול נפשי, כולל טיפול קוגניטיבי התנהגותי, פסיכותרפיה בין אישית וסוגי טיפול בדיבור אחרים, המסייעים לאנשים לעבוד על בעיותיהם.
הבנת פסיכותרפיה
זוהי שיטת טיפול המבוססת על מערכת יחסים בין מטופל לפסיכולוג, באמצעות דיאלוג המתבצע בסביבה תומכת המאפשרת למטופל לתקשר בפתיחות בעיות נפשיות או מצבים בעייתיים בחיים עם אדם אובייקטיבי, ניטראלי ושאינו שיפוטי.
המטופל והפסיכולוג עובדים יחד לזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה והתנהגות המונעים תחושה טובה. עם סיום הטיפול, המטופל פותר את בעיותיו, לומד מיומנויות חדשות ומסוגל להתמודד עם אתגרים עתידיים.
הצורך בפסיכותרפיה
חלק מהאנשים מבקשים פסיכותרפיה עקב דיכאון, חרדה או כעס הנמשכים לטווח הארוך. אחרים מבקשים סיוע בהתמודדות עם מחלה כרונית המפריעה לרווחתם הרגשית או הפיזית. וחלק מהאנשים סובלים מבעיות לטווח הקצר וזקוקים לסיוע בהתמודדות עם בעיה נקודתית כגון הליכי גירושין, תסמונת הקן הריק, מעבר לעבודה חדשה או אבל על מוות של בן משפחה.
המצבים בהם ניתן להפיק תועלת מטיפול פסיכותרפיה כוללים:
- תחושה ממושכת של חוסר תקווה ועצב.
- הבעיות אינן משתפרות למרות המאמצים האישיים וסיוע של בני משפחה וחברים.
- קושי בריכוז במשימות עבודה או ביצוע פעילויות יומיומיות אחרות.
- דאגות יתר, ציפייה להתרחשויות הגרועות ביותר, או תחושה תמידית של "על הקצה".
- התנהגות שלילית כגון שתיית יותר מידי אלכוהול, שימוש בסמים, או אגרסיביות, הפוגעת באדם עצמו או בסביבתו.
סוגי פסיכותרפיה
קיימות גישות טיפול רבות ושונות, ופסיכולוגים מטפלים בדרך כלל בהתאם לגישה אחת או יותר. כל נקודת מבט תיאורטית פועלת כמפת דרכים המסייעת לפסיכולוג להבין את מטופליו ובעיותיהם, ולפתח פתרונות. סוג הטיפול הנבחר תלוי במגוון גורמים: מחקר פסיכולוגי נוכחי, האוריינטציה התיאורטית של הפסיכולוג, והשיטה העובדת באופן הטוב ביותר למצב מסוים.
נקודת המבט התיאורטית של הפסיכולוג משפיעה על תהליך הטיפול. חלק מהפסיכולוגים משמשים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, למשל, כגישה מעשית לטיפול. הפסיכולוג עשוי לבקש את המטופל להתמודד עם משימות מסוימות שמטרתן לסייע לו לפתח כישורי התמודדות יעילים יותר.
גישה זו כרוכה ב"שיעורי בית", במהלכם הפסיכולוג מבקש את המטופל לאסוף מידע נוסף במהלך התרחשויות בחיים מחוץ למסגרת הטיפולית. הוא מלמד את המטופל לתרגל מיומנויות חדשות בין המפגשים, להיחשף למצבים המפחידים אותו וללמוד עוד על הנושא.
הפסיכולוג עשוי לשלב אלמנטים מסגנונות פסיכותרפיה שונים, ולמעשה רוב המטפלים אינם קושרים עצמם לגישה אחת, אלא מתאימים את הטיפול בהתאם לצרכי המטופח. כשאדם בוחר פסיכולוג, עליו לדעת את תחום מומחיותו, גישת עבודתו, רמת מיומנותו וניסיונו, והאם הוא מסוגל לסייע בבעיה האישית.