לחץ משמעותי של תחרויות עשוי לגרום לספורטאים להגיב אופן פיזי ונפשי שעשוי להשפיע לשלילה על יכולות ביצועיהם. הם עשויים להיות מתוחים, קצב הלב שלהם אינו תקין, הם סובלים מהתקפי זיעה קרה, דואגים מפני תוצאות התחרויות, ומתקשים להתרכז במשימות.
מצבים אלו הובילו מאמנים להתעניין יותר ויותר בתחום הפסיכולוגיה של הספורט, ובעיקר בתחום החרדה התחרותית. לצד ההבנה כי ספורטאים יכולים להשתמש במצב תחרותי להשגת מיטב ביצועיהם, פסיכולוגית ספורט מלמדת אותם להירגע ולמקד תשומת לב חיובית על הגוף, הנפש, המשימה בפניהם הם ניצבים, והכנה נפשית לקראת ההשתתפות בתחרות. פסיכולוגיה היא נשק נוסף בחדר האימונים הספורטיבי, להשגת יתרונות ניצחונות.
חשיבות המצב הנפשי התקין של ספורטאים
ריכוז, ביטחון עצמי, שליטה ומחויבות הן התכונות המנטאליות העיקריות החיוניות להשגת ביצועים מוצלחים ברוב ענפי הספורט. פסיכולוגית ספורט מציידת ספורטאים בכלים הבאים:
- ריכוז – היכולת לשמור על מיקוד.
- אמון עצמי – במסגרת הטיפול, ספורטאי לומד להאמין ביכולותיו וכישוריו.
- בקרה – היכולת להמשיך ולעבוד לקראת השגת מטרות מוסכמות.
- הרפיה – במסגרת הטיפול, ספורטאי לומד שיטות הרפיה, התמקדות ודמיון מודרך המסייעים לו להשיג את מטרותיו.
אימון פסיכולוגי למיומנויות ספורטיביות
אימון פסיכולוגי לספורטאים נועד לשפר כישורים מנטאליים, כגון ביטחון עצמי, מוטיבציה, היכולת להירגע תחת לחץ משמעותי, והיכולת להתרכז. האימון מתבצע בדרך כלל בשלושה שלבים:
- שלב הלימוד – במהלכו לומד הספורטאי את חשיבות המיומנויות הפסיכולוגיות, וכיצד הן משפיעות על ביצועים ספורטיביים בפועל.
- שלב הרכישה – במהלכו לומד ספורטאי אודות שיטות לשיפור מיומנויות פסיכולוגיות פרטניות להן הוא זקוק.
- שלב העיסוק – במהלכו לומד ספורטאי לפתח מיומנויות פסיכולוגיות באמצאות תרגול חוזר, סימולציות ותחרויות בפועל.
הסיבות לקבלת סיוע פסיכולוגית לספורטאים
בעבר, כשספורטאים נזקקו לסיוע פסיכולוגי להשגת הצלחת הביצועים, פרשנים התייחסו לעובדה זו כאל הוכחה לכך שהם משוגעים. אך ההיפך הוא הנכון. ספורטאים מקצועיים יהיו משוגעים אם לא יבקשו סיוע של אנשי מקצוע כגון פסיכולוגית ספורט. בעוד שמאמנים מתמקדים בדרך כלל בצד הפיזי של הספורט, פסיכולוגית ספורט מתמקדת במצב המוחי של הספורטאים, ומסייעת לספורטאים מקצוענים וחובבנים כאחד, להשיג את מטרותיהם.
ספורטאים עשויים להיות מודאגים או לאבד את המיקוד במהלך תחרות, למשל. או שהם מתקשים לתקשר עם חברי הצוות, לשלוט ברוחם או אפילו סתם למנוע מעצמם לממש את מלוא יכולותיהם. במקרים חמורים הם עשויים לחוות תחושת "מחנק" ברגעי מפתח במהלך המשחק.
האופן בו מסייעת פסיכולוגית ספורט לספורטאים
אך ספורטאים אינם מתייעצים עם פסיכולוגית ספורט כשהם נתקלים בקשיים בלבד. הפסיכולוגית מסייעת להם בתחומים רבים ושונים.
שיפור הביצועים
פסיכולוגית ספורט מסייעת לספורטאים לשפר את הביצועים באמצעות שיטות נפשיות שונות, כגון דמיון מודרך, שיטות דיבור עצמי ורגיעה, המסייעות לספורטאים להתגבר על מכשולים ולהשיג את מלוא הפוטנציאל שלהם. במסגרת הטיפול, הם לומדים להתמודד עם לחץ מצד ההורים, המאמנים או אפילו עם לחץ הציפיות שלהם מעצמם.
החלמה מפציעה
לאחר פציעה, ספורטאים סובלים כאב ומקבלים טיפול פיזיותרפיה. בתקופה זו, עליהם להסתגל לנוכחותם בשוליים. פסיכולוגית ספורט מסייעת להם להתמודד עם ההשלכות הנפשיות של מצבים אלו.
דבקות במטרה
ספורטאים נדרשים להתאמן באופן סדיר ועלולים למצוא את עצמם נשחקים מבחינה נפשית. הפסיכולוגית מסייעת להם לדבוק במטרה עד להגשמתה.
הגברת המוטיבציה
פסיכולוגית ספורט מסייעת לספורטאים להגביר את המוטיבציה שלהם להתמודד עם כל החששות הנוגעות לענף בו הם מתמחים.
הוויה ספורטיבית
ארגוני ספורט לצעירים שוכרים שירותי פסיכולוגית ספורט ללימוד מאמנים אודות האופן בו הם יכולים לסייע לילדים ליהנות מספורט, ולקדם הערכה עצמית בריאה.