פסיכולוגיה הפוכה היא שיטה עממית בה ניתן להשתמש כדי להשפיע על החלטות בני משפחה, חברים ושותפים עסקיים, מבלי שהם יהיו מודעים להשפעת השיטה.
זוהי אחת הדוגמאות הידועות ביותר ל'פסיכולוגיה פופולרית' איך אין פירוש הדבר שהיא אינה עובדת, או שלא ניתן להשתמש בה למטרות חיוביות.
מהי פסיכולוגיה הפוכה?
זוהי שיטה פשוטה: מציעים לאדם לעשות את ההפך ממה שבאמת רוצים שהוא יעשה, או שמציגים לו רעיון הפוך מהרעיון בו רוצים שהוא יאמין, וכך ניתן לסייע לו להגיע למסקנה הרצויה. פסיכולוגיה הפוכה עובדת היות ומטבע הדברים, אדם נוטה לדחות רעיונות שנכפים עליו. אנשים אינם אוהבים שאומרים להם מה לחשוב או לעשות, ולכן הם מציגים מהר מאוד טיעונים נגדיים.
קיימות סיבות מתוחכמות נוספות בהן השיטה עובדת, שהן מעבר לטבע הפשוט האנושי. לדוגמא, כשאומרים למישהו לעשות ההפך ממה שרוצים שהוא יעשה, ניתן להסתיר את המוטיבציה האישית ובכך להפוך את הטענה למשכנעת יותר. אלא שיש להבין את הקו העדין בין שימוש נבון ובריא בפסיכולוגיה הפוכה, לבין התנהגות הנובעת מנוירוזה.
שימוש עדין בפסיכולוגיה הפוכה
קיימות שיטות עדינות בהן ניתן להשתמש בשיטה זו. אם משתמשים בפסיכולוגיה הפוכה בצורה ברורה, אדם יזהה את השיטה, במיוחד כשמשתמשים בה נגדו לעתים קרובות, ויידחה את הרעיונות המוצעים לו. בנוסף, זוהי שיטה מניפולטיבית מעט להשגת מה שרוצים, ואינה יעילה למערכות יחסים לטווח הארוך! יחד עם זאת, שיטה זו הרבה יותר פשוטה ויעילה לשימוש על ילדים.
שיטה טובה יותר לשימוש בפסיכולוגיה הפוכה היא להשתמש בה כשיטה לסייע לאנשים להגיע למסקנות רצויות. לדוגמא, כשאומרים לאדם שפעולות מסוימות נמצאות בתחום אחריותו הבלעדית, הוא מקבל יותר מוטיבציה לפעול בהתאם.
שימוש בטוח בפסיכולוגיה הפוכה
אפשר להשתמש בשיטה זו בזמנים שבהם לא ברור מה ניתן להרוויח, ולנקוט בפסיכולוגיה הפוכה כדי לעורר מחשבה ושיחה. יש להבין ששיטה זו היא רגשית ולא הגיונית, ועובדת באופן הטוב ביותר כשרוצים לדחוף מישהו בעדינות לקראת תוצאה חיובית, כפי שעושים פסיכולוגים המתמחים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי.
אך השימוש בפסיכולוגיה הפוכה צריך להיות זהיר, שכן היא עלולה להוביל לניכור או לדיכאון. כשמשתמשים בה על מנת לערער אנשים, או כשמשתמשים בה באופן חוזר, משיגים השפעות הפוכות שאינן רצויות.