על פניו, כל אדם שואף להצליח ולשגשג. בפועל, מתחת לפני השטח התמונה עלולה להיות שונה. לא מעט אנשים סובלים ממצב של פחד מהצלחה, המלווה אותם דווקא בנסיבות שהיו אמורות להביא לסיפוק: בין אם הישג אישי, יום הולדת או כל דבר אחר. התופעה הזו לא מקבלת תמיד את מלוא תשומת הלב המגיעה לה, והמודעות לה נמוכה יותר בהשוואה לפחד מכישלון למשל. אז מדוע כן חשוב להכיר את הפחד ולהפסיק לפחד ממנו? ומה ניתן לעשות לצורך זה?
כיצד ניתן להסביר פחד מהצלחה?
פסיכולוגיים קליניים ומומחים בכל רחבי העולם סבורים כיום שהפחד מהצלחה מלווה רבים ועלול לפגוע ביכולת שלנו לשגשג ולהצליח. את הפרדוקס הזה אפשר להסביר בכמה אופנים. הראשון שבהם הוא שהאדם מחפש מטבעו יציבות וחושש משינויים דרסטיים מדי בחיים שלו – אפילו שינויים חיוביים דוגמת פניה הרבות של ההצלחה. כשהאדם חושב על הימנעות מהתמודדות עם שינויים שכאלה, הוא עלול באופן בלתי מודע לחבל בסיכויים שלו להצליח.
כאשר נכנסים לעומק העולם התאורטי, מבחינים בכמה גישות חשובות שעשויות להסביר את הפחד הזה. מנקודת מבט פסיכואנליטית, התורה המפורסמת של פרויד מדברת על "נוירוזת הצלחה", בו תוקפים את האדם מרגע השלמת יעד מסוים שלו פחדים, או אפילו ייסורים. פרויד אף לקח את התפיסה הזו למחוזות של תסביך אדיפוס, אשר היריעה קצרה כאן מלהזכיר את מורכבותו.
התיאורטיקן אברהם מאסלו הציע תפיסה שונה, אך עם שורה תחתונה דומה. לדבריו, הפחד מהצלחה וממימוש הכישורים ומלוא הפוטנציאל קיים באדם מעצם היותו אדם. הפחד הזה מביא לכך שהאדם מעדיף באופן מודע או בלתי מודע להישאר במקום הבטוח שלו ולהעדיף לפנטז על ההצלחה במקום לחוות אותה בפועל.
תפיסות אחרות מתייחסות לצדדים מרתקים לא פחות של החשש הזה, דוגמת הפחד שלנו מהלא נודע – כי הרי איננו יודעים בדיוק כיצד נגיב להצלחה. אצל אחרים מתפתח חרדות מאובדן של הזהות, כלומר, הם חרדים ממי שההצלחה עלולה להפוך אותם אליו. כך שהאדם יקבל "אני" חדש ולא מוכר, והרי ידוע שחדש ולא מוכר הוא גורם מרכזי במיוחד לפחדים.
בטיפול בפחד מהצלחה האתגר נעוץ בזיהוי הפחד
הטעות הגדולה ביותר שאפשר לעשות היא לתת לפחד מהצלחה להשפיע עליכם, ולהביא בצורה ישירה או עקיפה לכך שלא תצליחו. המשימה הזו נראית אולי פשוטה על הנייר, אבל בפועל מדובר בתהליך ארוך שמתחיל מהצורך של האדם לזהות בכלל שקיים אצלו הפחד הזה. זיהוי פחד מהצלחה אינו מובן מאליו, מכיוון שהפחד הזה מסתתר לעתים עמוק בתוך תת-המודע שלנו. במקרים אחרים אנחנו קוראים לו בשמות אחרים, מה שעלול להביא לכך שנבחר בטיפול שאינו הולם לבעיה.
נקודת ההתחלה בחלק גדול מהמקרים היא אבחון, שבא לקרוא לבעיה בשמה. האדם עלול כאמור להתקשות בהגדרה או להתכחש אליה, ולכן ניתן לפנות לבעל המקצוע הרלוונטי גם כשמזהים קושי מסוים הקשור להצלחה שאי אפשר להגדיר באופן עצמאי. כך למשל חלק מהאנשים שפונים לקבלת סיוע מכיוון שאינם מצליחים להגיע להישגים ולממש את מלוא הכישורים והפוטנציאל שלהם, מבינים לאחר מכן שמה שהפריע להם באמת הוא החשש מאותה הצלחה.
איך מטפלים בפחד מהצלחה?
ניתן למצוא כיום גישות טיפוליות מגוונות המתייחסות לצדדים השונים של הפחד מהצלחה, בין אם בשדה המשחק של פסיכולוגיה, פסיכואנליזה, טיפול קוגנטיבי התנהגותי (CBT), דמיון מודרך וכן הלאה. בחלק מהמקרים מתבססים על תיאוריות המגיעות מכל קצוות העולם, דוגמת הפסיכולוגיה הבודהיסטית.
הצפי בכל מקרה הוא לטיפול ארוך והדרגתי, הכולל לעתים התבוננות עמוקה בנפש האדם ובחינה של אספקטים שונים בחייו. אם מתמידים בטיפול יש סבירות גבוהה שהטיפול יסתיים בסופו של דבר, איך לא? – בהצלחה.