עמותת אנוש

תוכן עניינים
אנוש הוקמה בתור עמותה שלא למטרות רווח בשנת 1978, על ידי משפחות של אנשים הסובלים ממגבלה נפשית במטרה לקדם את זכויותיהם ולפעול למען רווחתם של החולים. בתחילה פעלה העמותה כגוף התנדבותי לכל דבר, אך בסוף שנות ה-90 עבר בכנסת החוק לשיקום נכי נפש בקהילה, אשר אפשר לעמותה להתחיל לפעול באמצעות עובדים בשכר, המועסקים בצמוד לצוות מתנדבים.
כיום עמותת אנוש מחזיקה 55 סניפים בכל רחבי הארץ המיועדים לכל המגזרים. בעמותה מועסקים למעלה מ-600 אנשי מקצוע וכ-800 מתנדבים. העמותה מפעילה במקביל מספר מישורים המשרתים צרכים שונים של פגועי הנפש החיים בקהילה, שמטרתם לשקם את פגוע הנפש ולהחזירו ככל שניתן לחיים ותפקוד תקינים:
 
מועדונים חברתיים
אנשים רבים שסובלים ממחלות נפש קשות כגון דיכאון או סכיזופרניה, ועברו אישפוז בבתי חולים, מתקשים למצוא לעצמם מסגרת חברתית. אנוש מפעילה ברחבי הארץ מועדונים חברתיים פתוחים, הפועלים 2-3 ערבים בשבוע.
במועדונים מוזמנים פגועי הנפש לשעות של פעילות חופשית, פעילות מובנית על ידי רכזי המועדון ומתנדבים כגון הרצאות, חוגים ומסיבות, וכן לימי כיף וטיולים מאורגנים. במקומות שונים קיימים מועדונים חברתיים המותאמים לחתך מסויים של האוכלוסיה, כמו מועדוני נוער או מעודוני עולים.

מועדונים תעסוקתיים

במטרה להחזיר את נפגעי הנפש למעגל העבודה על פי יכולתם וקצבם האישי, פועלים באנוש מועדונים תעסוקתיים בהם מתנסים המשתקמים במגוון עיסוקים על פי כישוריהם וצרכיהם.
בחלק מהמועדונים הוקמו גם פרוייקטים תעסוקתיים של ממש כגון משתלה, סדנאת עץ ובית קפה. המשתקמים במועדון עובדים ומקבלים שכר בהתאם. המועדון מהווה גם מסגרת חברתית תומכת. המועדון התעסוקתי אמור להיות שלב ראשון בחזרה למעגל התעסוקה, שלאחריו יוצאים המשתקמים למפעלים מוגנים או לשוק החופשי.
תעסוקה נתמכת
אנוש מפעילה מסלול לכניסה לשוק החופשי בליווי רכז תעסוקה מטעמה. העמותה מסייעת למשתקם למצוא מקום עבודה שמוכן לקבלו (בדרך כלל ללא יחסי עובד מעביד), ומלווה אותו בתהליך הסתגלותו למקום העבודה.
דיור מוגן
במטרה לאפשר למשתקמים להיקלט בחזרה בקהילה לאחר אישפוז, או לאחר יציאה מבית ההורים, מפעילה אנוש מספר אלטרנטיבות לדיור מוגן ברמות שונות. רמת ההגנה הגבוהה ביותר היא הוסטל, בו מתגוררים ביחד מספר משתקמים, בליווי צמוד 24 שעות ביממה של אנשי צוות.
ברמת השגחה נמוכה יותר נמצאים הדיור המוגן המתוגבר (ביקור של איש צוות בכל יום) והדיור המוגן הרגיל (ביקור של איש צוות מספר פעמים בשבוע). כמו כן קיימת אפשרות ל"דיור לווין", בו ביקורי איש הצוות נעשים פעם-פעמיים בשבוע בלבד.
בדיור המוגן יכולים המשתקמים לבחור האם להתגורר בקבוצות גדולות, בשותפויות קטנות או בדירה באופן עצמאי. הדיור המוגן מיועד למשתקמים אשר מחוייבים לטיפול וטיפול תרופתי, מסוגלים לקיים חיים עצמאיים ולטפל בעצמם, ושלא ביצעו ניסיון אובדני במשך שנה לפחות.
מרכז יעוץ למשפחות מתמודדים (מיל"ם)
מתוך הבנה שגם משפחות המשתקמים נאלצות להתמודד עם קשיים רבים, מפעילה אנוש מרכז למשפחות אשר מעניק להן מידע אודות המחלה והטיפול בה, מידע בנושא שירותי שיקום וזכויות החולה, ומתן עזרה בהתמודדות עם התנהגויות שונות של החולה. המרכז נותן יעוץ אישי, קבוצות תמיכה, הרצאות וסדנאות, ביקורי בית וייעוץ משפטי.
איתור וליווי פניות קהילה (פרוייקט אופ"ק)
מטרת פרוייקט אופ"ק לתת תמיכה ומידע לחולים ומשפחותיהם בשלבים ראשונים של התמודדות עם מחלת נפש. העמותה מקשרת בין הפונים לבין שרותי שיקום בקהילה ועוזרת במימוש זכויותיהם על פי החוק. מטרת השירות היא לחסוך מהחולים ומשפחותיהם את ההתמודדות הקשה עם הבירוקרטיה, והוא ניתן ללא תשלום.