אפוטרופוס הינו אדם (בן זוג, קרוב משפחה או אדם אחר), תאגיד (קרן,עמותה וכדומה), אפוטרופוס כללי (אדם בעל תפקיד במשרד המשפטים), ועדת לענייני אפוטרופוס לנפגעי שואה.
לאפוטרופוס יש תפקיד חשוב, בניהול חייו הכלכלים, האישים, הכספיים או כל עזרה אחרת לה זקוק אדם, אשר על פי בית המשפט נקבע, כי אין הוא מסוגל לדאוג לצרכיו, בשל גילו, מצבו הבריאותי, באם פיזי או נפשי וכדומה.
אדם כזה, אשר בוחן המציאות אצלו נפגע, חייב אדם אחר אשר יוכל לעזור לו לנהל את חייו בצורה הטובה ביותר, באם בחיי היומיום, קניות, אוכל, ניקיון והיגיינה ועד לחיים בעבודה, בעסק, ניהול צואה וכספים.
האפוטרופוס ממונה בצו משפטי על ידי בית המשפט, לאחר שהוכח כי האדם הזקוק לעזרה אכן אינו מסוגל לבצע פעולות כאלו ואחרות לבדו.
למי בית המשפט יכול למנות אפוטרופוס?
בית המשפט יכול למנות אפוטרופוס לקטינים מתחת לגיל 18, לאדם הסובל ממחלת נפש אשר משבשת את כושר שיפוט המציאות שלו ואת יכולתו לנהל חיי שגרה רגילים ו\או לאדם אשר נקבע כי באופן זמני או קבוע אינו מסוגל לדאוג לצרכיו ולענייניו, מסיבה כלשהי, כגון: תאונה, מחלה, מוגבלות פיזית, נכות או ירידה בתפקוד הקוגניטיבי (לדוגמא במחלת אלצהיימר, דמנציה וכדומה).
בשפה המקצועית, אדם אשר מונה לו אפוטרופוס מטעם בית המשפט נקרא "חסוי".
מי רשאי להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס?
בכדי שלא יהיה שימוש לרעה במינוי אפוטרופוס, בשל אינטרסים אישים, לדוגמא: באחריות על צוואה, כספים, עסק וכדומה של האדם החסוי, חשוב לדעת כי בקשה למינוי אפוטרופוס יכולה להיעשות על ידי קרובי משפחה, בן\בת זוג של החסוי-האדם הנזקק או היועץ המשפטי. הבקשה מוגשת באמצעות עורך דין לבית המשפט. השופט האחראי, יבדוק לעומק את העניין, בכדי לקבוע כי באמת האדם-החסוי אינו מסוגל לטפל בענייניו.
כיצד יש להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס?
כאמור, על מנת להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס יש לפנות לעורך דין המתמחה בענייני אפוטרופוס, שם יוכל האדם לקבל את הייעוץ והעזרה לה הוא זקוק.
באופן כללי, הבקשה למינוי אפוטרופוס מוגשת בכתב לבית המשפט. הבקשה צריכה לכלול את פרטיו האישים של החסוי, דו"ח של הרופא המטפל המכיל את מצבו הבריאותי של החסוי, דו"ח של פסיכיאטר במידה והחסוי סובל מהפרעת נפש הפוגעת בו (האבחנה הפסיכיאטרית תעשה על ידי פסיכיאטר מומחה אשר יתשאל ויראיין גם את החסוי וגם את בני משפחתו וסביבתו הקרובה על מנת לתת חוות דעת פסיכיאטרית מהימנה לבית המשפט), תצהיר המאמת את העובדות, זמן בקשה למינוי אפוטרופוס, באם באופן זמני או קבוע, תצהיר של החסוי באם הוא מסכים או שלא מסכים למינוי האפוטרופוס, במידה והחסוי מסוגל לכך, בית המשפט ישמע גם את דעתו של החסוי בנוגע למינוי אפוטרופוס.
מדוע חשוב למנות אפוטרופוס?
לעיתים בשל מחלות כרוניות (מחלת אלצהיימר, פרקינסון, סרטן, טרשת עורקים וכדומה), מחלות נפש, פיגור שכלי ו\או גיל צעיר (מתחת לגיל 18), האדם סובל מהמחלה או המוגבלות ואינו מסוגל לדאוג לענייניו וצרכיו.
בנוסף, מבחינה חוקית, כל הילדים עד גיל 18, חייבים להיות תחת השגחה של הוריהם, שהם האפוטרופוסים הטבעיים שלהם, במקרים בהם אין ההורים מסוגלים לדאוג לרווחתו ולזכויותיו של הילד בשל סיבות שונות הכוללות: שימוש בסמים, אלכוהול, אלימות מינית, פיזית ו\או נפשית או במקרים בהם הילד סובל מפיגור שכלי ואין ביכולת ההורים לטפל ולדאוג לצרכיו, ממנה בית המשפט אפוטרופוס זמני או קבוע במקום ההורים של הילד.
במידה והילד סובל מפיגור שכלי, יהיה צורך בוועדה אבחון לפי חוק הסעד לטיפול במפגרים.