ישנם דברים מפחידים מאוד בחיי המין האנושי כשאחד מהם הוא נטישה של האחר אותנו, כלומר- פחד להישאר לבד. מישהו אחר אהוב, חשוב וקרוב אלינו עזב אותנו. הפחד להישאר לבד או עזובים הוא פחד גדול בחיי בני האדם כיצורים חברתיים.
חרדת נטישה היא חלק מההתפתחות הרגשית של תינוקות ופעוטות רכים, אולם כאשר היא מופיעה אצל אנשים בוגרים ומבוגרים היא נקראת "חרדת פרידה" והיא מוכרת כהפרעה שפוגעת בתפקודו התקין.
ילד זקוק להורה
כדי להתפתח בצורה בריאה וכדי להצליח לשרוד בעולם, ילד זקוק להורה שיהיה לצדו וילווה אותו בכל צעדיו. ילד שנמצא קרוב להוריו, מבחינה פיזית ורגשית לאורך מסלול חיי הילדות והנערות שלו יהיה מסוגל להתמודד עם מכשולי החיים בצורה טובה ובריאה, הוא ידע להסתדר בכוחות עצמו וללמוד דברים, ובעתיד הוא יוכל להיפרד מההורים שלו ולפנות לדרך עצמאית משלו.
חרדת נטישה ראשונית ושניונית
בגיל 9-7 חודשים בחיי התינוק הוא מסוגל להבין שהוריו או מישהו אחר נמצאים גם כשהוא לא נמצא איתם ולא רואה אותם. עד לשלב זה התינוק לא יכול היה להבין, מבחינה קוגניטיבית, שהוריו נמצאים כשהוא לא רואה אותם בסביבתו.
סביב הגיל הזה מתפתחת אצל התינוק הפרעת חרדת נטישה ראשונית שבאה לידי ביטוי בכך שכשהתינוק לא רואה את הוריו (הם לא נמצאים בטווח הראייה שלו) הוא נבהל, מתחיל לבכות ונכנס למצוקה רגשית.
המון פעמים אפשר לראות תינוקות שבוכים ואינם מצליחים להירגע עד שהם לא רואים את אחד ההורים. ככל שהתינוק גדל הוא מתחיל להבין שגם כשאימא ואבא הולכים, הם לא נעלמים מחייו אלא הם חוזרים בסופו של דבר. הבנה זו גורמת לחרדת הנטישה לחלוף.
ישנם מקרים שבהם התופעה של חרדת נטישה חוזרת בגיל מאוחר יותר של הילד ואולי אפילו בגיל מבוגר. חרדת נטישה מהסוג הזה נחשבת כהפרעה רגשית במידה והיא משבשת את התנהלות החיים או פוגעת ביכולת התפקוד הרגילה של האדם והסובבים אותו.
גורמים לחרדת נטישה
אמנם חרדת נטישה היא שלב התפתחותי חשוב בחיי התינוק אך כשהיא מופיעה בגיל מאוחר יותר בחיי הילד או אפילו בחיי האדם המבוגר יכולים להיות לה מספר גורמים, על פי הערכת אנשי מקצוע שחקרו את נושא חרדת הנטישה.
- גורמים תורשתיים: ילדים שהוריהם סובלים בהווה מהפרעות חרדה שונות נמצאים בסיכון גבוה שחרדת הנטישה תופיע אצלם.
- גורמים ביולוגיים: ילדים עם רמות נמוכות של סרוטונין ונוראדרנלין נוטים ללקות בהפרעות חרדה כאלה ואחרות או לפתח דיכאון.
- טראומה: חרדת נטישה או כל סוג אחר של חרדה יכולים להתפתח, גם אצל ילדים וגם אצל מבוגרים, בעקבות טראומה אישית של אובדן שאותה הם חוו, כמו למשל גירושים של ההורים, פרידה לא נעימה ממישהו אהוב או מוות של אדם קרוב. כמובן שלא כל אחד שחווה בחייו טראומה אישית יסבול מחרדת נטישה מכיוון שלכל אדם יש יכולת תגובה אחרת למצבים דומים בחיים.
סימפטומים נפוצים של חרדת נטישה
ילדים וגם מבוגרים שסובלים מחרדת נטישה נוטים לפתח התנהגויות שונות כמו חוסר אמון באנשים קרובים אליהם, חוסר ביטחון וחרדות שונות, חוסר עצמאות במובן הרגשי, תלותיים מאוד והם גם יכולים להיות תובעניים מאוד כלפי בן/בת הזוג שלהם כשמדובר באנשים בוגרים.
בקרב ילדים שסובלים מחרדת נטישה אפשר להבחין בתסמינים פיזיים כמו כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות וכאבי שרירים, מכיוון שאין ביכולתם עדיין להביע את עצמם בצורה שפתית טובה.
לעומתם, בקרב אנשים מבוגרים התסמינים הם התנהגותיים כמו עצבנות, כעס, תוקפנות ולעתים אף אלימות פיזית ומילולית. גם בקרב ילדים וגם בקרב מבוגרים, חרדת הנטישה מופיעה בדרגות עוצמה שונות- החל מיתר דאגה ועד לחרדה חסרת מעצורים- והיא עלולה לגרום להם למצוקות רגשיות ולקשיים בתפקוד היומיומי.
טיפול בחרדת נטישה
ניתן לטפל בחרדת נטישה באמצעות טיפול התנהגותיצ- קוגניטיבי שבו מקבל המטופל כלים מעשיים כדי שיוכל להתמודד בצורה פרקטית ויעילה עם מצבים שמעוררים אצלו חרדות. המטרה בטיפול זה הוא להיפטר מהתסמינים שנלווים לחרדה, גם עכשיו וגם אלו שעלולים לקרות בעתיד.
לטיפול יש שני שלבים:
טיפול קוגניטיבי – המטפל והמטופל מזהים את דפוסי החשיבה הנגטיביים ומחליפים אותם במחשבות חיוביות שמתאימות למציאות העכשווית. השינוי בדרך החשיבה יגרום בעתיד לשינוי ההתנהגותי שאותו רוצים להשיג.
טיפול התנהגותי – המטפל והמטופל מחליפים את דפוסי ההתנהגות הנגטיביים בדפוסי התנהגות מקובלים, סתגלניים ומציאותיים.
ראו גם: