אנחנו חיים בעולם מערבי שדוחף להצלחה, הצטיינות ועמידה ביעדים וציפיות. לא משנה באיזה גיל ובאיזה תחום – תעודת בגרות, פסיכומטרי, הנדסה, רפואה, משפטים או כל תואר אקדמי – אנחנו דורשים מעצמנו (ונדרשים לא מעט…) לעמידה ביעדים וציפיות. אם ההצלחה מגיעה באופן טבעי ללא מאמצים מיוחדים ומחירים נפשיים שאנחנו נאלצים לשלם – אז הכל בסדר. אבל אם הגעתם למאמר הזה כנראה שאתם מתמודדים מול אתגרי חרדות בתחום המבחנים – ולא הכל בסדר.
אז מהי חרדת מבחנים ואיך מטפלים בה? על מנת להבין מהי החרדה הזו ואיך עוברים אותה ואת המבחנים בשלום, ביקשנו להיפגש עם מר אורי פוקס, בעלים של מרכז "בטיפול" – מרכז לטיפול בחרדות ודיכאון באמצעות טיפול רגשי, פסיכולוגי ופסיכותרפי (למידע נוסף).
לחץ להצליח
כאשר אנחנו מדברים על לימודים – יש לחץ מהמשפחה, מהחברים או מעצמי – להראות את היכולת שלי להישגיות, להצטיינות ולהוכיח את עצמי. שאני יכול, שאני יכולה, שהמשוכה הזו קטנה עליי ואני יכול להיות כמו כולם. לרוב אנחנו יכולים לווסת את הלחצים והמתח ולהתמודד איתם ועם המבחן בהצלחה. אבל לפעמים המתח והחשש עלולים להיות משמעותיים והחשש מכישלון עלול להיות מוחשי ולפגוע ביכולת שלנו להתכונן למבחן או להיות לא מרוכזים במהלך המבחן.
אבל לפעמים חרדת מבחנים יכולה להיות גם כוללת, יסודית וחמורה יותר בהשפעתה עלינו ועל שגרת החיים שלנו.
למה חשובה המודעות לחרדת מבחנים?
חרדת מבחנים עלולה להיות קיצונית באופן שהפחד מכישלון משתק אותנו. החשש שלא נצליח מקשה עלינו להיות מרוכזים בזמן המבחן, בזמן הלימודים וגם באופן מקיף יותר כך שלא נצליח להירדם בלילה מרוב מחשבות, פגיעה בדימוי העצמי כך שלא נרגיש ביטחון לצאת עם חברים או לחפש זוגיות, כי אנחנו כישלון, ומי ירצה לחיות בזוגיות עם כישלון או להקים בית עם אדם שלא ייצא ממנ שום דבר?
וכמו שאנחנו יודעים על מנגנון החרדה ולזהות את התסמינים שלה, אנחנו יודעים שיש דרכים לצמצם אותה ולהתמודד עם התסמינים שהיא גורמת לנו. כיום עולם הטיפולים מאפשר לנו להצטייד בכלים שיתנו לנו את הביטחון בעצמנו לא לחשוש ממבחנים ולדעת שגם כישלון במבחן לא מעיד עלינו, על האישיות שלנו ועל סיכויי ההצלחה שלנו בעתיד.
תסמינים בזמן מבחן
איך נדע לזהות סימנים של חרדת במהלך מבחן? האם ניתן לצמצם את ההשפעה שלהם בזמן מבחן?
יש סוגים שונים של תסמיני חרדה הבאים לידי ביטוי במהלך מבחן ואנחנו יודעים לזהות אותם. בעזרת תרגול וארגז כלים ייעודי ומותאם אישית אפשר למתן את ההשפעה שלהם עלינו ואת הקשיים שהם מערימים עלינו להצליח במבחן.
כאשר אני קורא שאלה ואני לא בטוח איך לענות עליה, חרדת המבחנים עלולה לעורר תגובות של זיעה קרה, אי נחת ומצוקה נפשית במהלך המבחן. הפחד מכישלון עלול לגרום במהלך המבחן לדופק מהיר וללחץ דם גבוה שמונעים מאיתנו לענות על המבחן היטב ולהצליח בו.
"בלק אאוט" – אני לומד למבחן היטב, יודע את החומר, לומד עם חברים או עושה חזרות עם ההורים בבית ואני מגיע מוכן למבחן. אבל במהלך המבחן אני פשוט קופא, המוח שלי לא מצליח לעבד ולהוציא לפועל את מה שלמדתי ושאני יודע באופן שמאפשר לי לענות על המבחן.
בטחון עצמי נמוך – כאשר אני לא מאמין בעצמי, אני מראש ניגש למבחן בלי שאיפות להצליח ולכן לא אתאמץ ולא אצפה לציון גבוה וכך בדיוק ייראו התשובות שלי במבחן – תשובות שמבטאות ניסיון לצאת ידי חובה לעבור את המבחן ולא להצליח בו.
אז מה הלאה? האם ניתן לצמצם את השפעת תסמיני החרדות?
חרדת מבחנים היא תופעה ידועה ונפוצה והיא מקשה עלינו להצליח לא רק במבחנים לקבלת תעודה או תואר אלא יש לה פוטנציאל הרסני להשפיע על שגרת החיים והדימוי העצמי שלנו. אבל מדובר בתופעה שאפשר להתמודד איתה. באמצעות טיפול המותאם אליך באופן אישי אפשר לרדת לשורש הבעיה ולהבין איך אפשר לעקור אותה באופן שיאפשר לך להתמודד עם מבחנים בהצלחה בשלב הלמידה ובשעת המבחן עצמו – ולא פחות חשוב מכך – להבין שהציון הוא לא אתה או את. טיפול בחרדת תסמינים מאפשר לנו להכיל כשלונות ולדעת שאפשר להמשיך הלאה ולתקן בפעם הבאה ומבלי שהוא ישפיע על האופן שבו אנחנו מגדירים את עצמנו. טיפול אמיתי ויסודי שהולך איתך עד לפתרון וליכולת לעמוד בפני תסמיני החרדות הוא בר השגה ומשנה חיים.