ואליום הוא אחד מהשמות המסחריים שתחתם שווקה בעבר תרופה הנקראת דיאזפאם, המשווקת כיום בין היתר תחת השמות אסיול ודיאז. הדיאזפאם הוא סם בעל אפקט מרגיע על מערכת העצבים המרכזית המשתייך למשפחת הבנזודיאזפינים. בין היתר חומר זה נוגד חרדה, מרפה שרירים, נוגד פרכוסים וגורם לאמנזיה.
הדיאזפאם אושר לשימוש כבר בשנת 1963 והיה הבנזודיאזפין השני שיוצר אי פעם. תוך זמן קצר הוא עקף את נתוני המכירות של הבנזודיאזפין הראשון שנקרא כלורדיאזפוקסיד, שכן השפעתו עוצמתית יותר פי 5. בין שנת 1969 לשנת 1982 דיאזפאם הייתה התרופה הנמכרת ביותר בארצות הברית, כאשר שיא המכירות נקבע בשנת 1978 בה נמכרו 2.3 מיליארד כדורים.
היתרונות של ואליום
אחד היתרונות המרכזיים של התרופה בא לידי ביטוי בכך שמדובר בתרופה ותיקה ביותר, הנחשבת לבטוחה מאוד יחסית.
חשוב להבין כי ישנן תופעות לוואי או סיבוכים ארוכי טווח המתפתחים רק לאחר שנים רבות של שימוש בתרופה מסוימת. אי לכך, כאשר יוצאת תרופה חדשה לשוק, אף פעם לא ניתן לדעת כיצד היא תשפיע על אלו הנוטלים אותה, לאחר מספר עשורים. זהו כמובן לא המקרה כשמדובר בתרופה הנמצאת בשימוש כבר יותר מחצי מאה כמו הוואליום למשל.
בנוסף לכך, החלון התרפויטי של התרופה, בדומה ליתר התרופות במשפחת הבנזודיאזפינים, נחשב לרחב יחסית ובמיוחד בהשוואה לתרופות במשפחת הברביטורטים. אי לכך, הסיכוי לנטילת מנת יתר של ואליום נמוך מאוד והדבר נכון גם בנוגע למוות כתוצאה מנטילה מוגזמת של התרופה. זאת כפי שציינו בניגוד לתרופות ממשפחת הברביטורטים, שגרמו למקרי מוות רבים לפני עליית קרנן של התרופות במשפחת הבנזודיאזפינים.
החסרונות של ואליום
החיסרון המרכזי של התרופה מתבטא בכך שהיא עשויה לגרום לתלות נפשית ופיזית עד כדי התמכרות. אי לכך, מדובר בתרופת מרשם שניתן ליטול אך ורק תחת מעקב רפואי. בנוסף לכך, הפסקה חדה ופתאומית של השימוש בתרופה עלולה להוביל להתפתחות של תסמיני גמילה חמורים כשבין היתר מדובר בפרכוסים, הזיות והפרעות בלחץ הדם. אי לכך, הגמילה חייבת להתבצע בצורה הדרגתית ומבוקרת.