הוסטלים

תוכן עניינים

הוסטל הינו בית דיור המשמש כמחסה לאנשים שאובחנו כנפגעים נפשית, ועל סמך האבחון הרפואי זוכים ל"סל שיקום" מהמדינה. אותם מאובחנים הם אנשים הסובלים מבעיות נפשיות קשות עד כדי חוסר יכולת להשתכר עצמאית או לחיות בביתם ככל אדם עצמאי אחר, על כן דיירי ההוסטל מקבלים תמיכה כספית מביטוח לאומי, תמיכה ופיקוח צמוד.

המגורים בהוסטל מהווים נדבך אחד בתמיכת המדינה דרך הביטוח הלאומי בו, כדי לזכות בתמיכה מסוג זה על האדם להיות מאובחן כסובל מבעיה נפשית קשה וכך לקבל "סל שיקום" מהמדינה, וזאת על ידי איש מקצוע מתאים, עובד סוציאלי, פסיכיאטר או מטפל, דרך איש המקצוע המאובחן זוכה למגורים בהוסטל בתוספת השתתפות כספית מינימאלית מצידו.

סוג המטופלים בהוסטל עונה לקריטריונים מסוימים: על הנפגע נפשי להיות בין הגילאים 18 ועד 65, לא להיות מכור לאלכוהול או לסמים, ולהיות מוגדר כבעל בעיה נפשית כרונית. לרוב דיירי ההוסטל, המכיל לא יותר מ-30 איש, מגיעים לבית המחסה מבתי חולים, או מאחד מיחידות משרד הביטחון.

מטרת המגורים בהוסטל, מלבד הרחקת המטופלים מסביבת האוכלוסייה הכוללת, היא שיקום המטופלים וניסיון להחזירם לעולם האמיתי. אופן שיקום נפגעי הנפש נעשה באמצעות הכרות מחודשת עם אפליקציות מהעולם החיצוני, הליכה לבנק, שליחת מכתב בדואר, עליה על אוטובוס, ביצוע קניות במכולת – מטפלי ההוסטל מנסים להחזיר את דיירי הבית למוטב באמצעות משחק ותרגול החיים האמיתיים.

בהתאם לרמת הפגיעה הנפשית של המטופל, חלק מדיירי ההוסטל עוברים כמו כן תרגול ועזרה על מנת לחזור למוסדות התעסוקה כדי שיוכלו לפרנס את עצמם ולא יעזרו באחרים למשך כל חייהם. יחד עם זאת דיירי ההוסטל מתרגלים יציאה לבתי קפה, טיול בפארק וכל פעילות שנתפשת כמובנת מאליה לאדם הבריא בנפשו, וזאת בתקווה שאותם מטופלים יוכלו יום אחד לחזור אל יקיריהם ולהתמודד עם העולם.

אומנם כל דיירי ההוסטל מאובחנים כנפגעי נפש ברמה חמורה, אך כל אחד וסוג הפגיעה שלו ורמתו השונה. בהתאם לכך במערכת ההוסטלים הכוללת קיימים סוגים שונים של הוסטלים, כשכל הוסטל בעל מאפייני טיפול אחר, ובכל הוסטל דרכים שונות לשיקום המטופלים, בהתאם לצריכים האינדיבידואלים.
סוגי ההוסטלים:

הוסטל מתוגבר

מכיל מטופלים בעלי בעיה נפשית חמורה אך פחותה יחסית משל דיירי הוסטלים אחרים, בבית הדיור הזה המטופלים מסוגלים להתנהל עצמאית באופן חלקי וזוכים לליווי חלקי של מטפלי ההוסטל. דיירי המקום משתתפים בפעילויות חברתיות, ומקבלים שיקום בעיקר על מנת לא רק להתנייד עצמאית מחוץ להוסטל אלא גם כדי להתפרנס באופן עצמאי.

הוסטל כוללני

דיירי ההוסטל הכוללני זוכים ליחס וטיפול יותר צמוד מצד הצוות המטפל של המקום, יחד עם זאת הם לוקחים חלק בפעילויות חברתיות בתוך ההוסטל, שחלקן מוצאות אל מחוץ להוסטל לחברה. כמו כן דיירי ההוסטל זוכים לטיפול רפואי צמוד, פעילויות יצירה ופנאי שונות.

הוסטל צעירים

בהוסטל מסוג זה גילאי דיירי המקום לא עולה על 30 (כשהגיל המינימאלי כמובן הוא 18), כמו בהוסטל המתוגבר, גם בהוסטל הצעירים דיירי המקום זוכים לליווי צוות המקום באופן חלקי בלבד, כשהם מסוגלים ליצור ולקחת חלק בפעילויות חברתיות.

הוסטל מגורים טיפוליים

הוסטל זה מיועד לנפגעי נפש קשים שאובחנו כמי שלא מסוגלים לקחת חלק בהוסטל כוללני בעל חיי חברה ופנאי, אך עם טיפול מתאים עשויים להשתקם ולהשתלב בעתיד במסגרת של דיור בחברה. הוסטל זה מאופיין בליווי צמוד, סיעודי, חברתי ורפואי – תלוי במצב המטופל.