אנשים רבים עשויים לפנות לאכילה כשהם חשים בודדים, לחוצים או כל סיבה נפשית אחרת. אך עם בולימיה, אכילת יתר היא יותר כפייתית, ובמקום לאכול בתבונה, אדם מעניש את עצמו באמצעות טיהור, צום, או פעילות גופנית מוגזמת על מנת להיפטר מהקלוריות.
מעגל קסמים זה של אכילה מוגזמת ונקיטה בפעולות טיהור משפיע על הגוף והלך הרוח הרגשי. אך ניתן לשבור את המעגל באמצעות טיפול המסייע לאדם לפתח מערכת יחסים בריאה עם אוכל ולהתגבר על תחושות החרדה, האשמה והבושה.
מאפייני בולימיה
בולימיה נרבוזה היא הפרעת אכילה המאופיינת בהתקפי בולמוסי אכילה ולאחריהם מאמצים קדחתניים להימנע מעלייה במשקל. ההפרעה משפיעה על נשים וגברים בכל הגילאים. במאבק עם בולימיה, החיים מאופיינים במאבק תמידי בין הרצון להפחית במשקל או להישאר רזה, לבין הכפייה המכרעת לבצע בולמוסי אכילה.
כך, למשל, התקף אכילה חפוז ובהיחבא ("בולמוס") ממוצע יכול להוביל לצריכת שלושת אלפים עד חמשת אלפים קלוריות בשעה אחת קצרה. עם סיום האכילה המוגזמת, אדם פונה לצעדים דרסטיים כדי "לבטל" את הבולמוס, כגון נטילת משלשלים, הקאות יזומות או יציאה לריצת עשרות קילומטרים. ככל שההפרעה מתקדמת, אדם חש יותר ויותר חוסר שליטה על מצבו.
חשוב לציין כי בולימיה אינה כרוכה בהכרח בביטול המזון מהגוף באמצעות הקאה או שימוש במשלשלים, או תרופות משתנות. לעיתים אדם פונה לאמצעים כגון צום, פעילות גופנית מוגברת, או דיאטות בזק. גם התנהגויות אלו מאפיינות בולימיה.
סימני ותסמיני בולימיה
אם אדם חי עם בולימיה במשך זמן מה, הוא "עושה הכול" כדי להסתיר את האכילה המוגזמת שלו והרגלי הטיהור. הוא מבצע את האכילה הבולמוסית לבד, ומסוגל לאכול קופסת עוגיות שלמה, כיכר לחם או קופסת גלידה.
הוא משנה את התנהגותו על מנת שהחברים או בני המשפחה לא יבחינו בהפרעה, ובעת רכישת מזון להילולת הסביאה, הוא עשוי לרכוש מצרכים בארבעה סופרמרקטים נפרדים. אלו הם חיים סודיים שלא מצליחים להאריך ימים וכן הסביבה הקרובה תרגיש בוודאי כי משהו לא תקין.
תסמיני המחלה
- חוסר שליטה על האכילה – חוסר יכולת להפסיק לאכול, ואכילה עד לנקודה של חוסר נוחות וכאבים פיסיים.
- אכילה סודית – הגעה למטבח לאחר שכולם הלכו לישון, ואכילה בפרטיות.
- אכילת כמויות מזון גדולות במיוחד, ללא שינוי ברור במשקל.
- היעלמות מזון – הסביבה מבחינה בסממנים המעידים על הילולות הסביאה, כגון עטיפות ריקות רבות, מיכלי מזון באשפה או עקבות נסתרים של מזונות מהירים.
- אכילת יתר וצום לסירוגין. אדם עם בולימיה אוכל לעיתים רחוקות ארוחות רגילות, ומעדיף את גישת הכול או כלום כשזה מגיע לאוכל.
תסמיני טקס הטיהור לרוב כוללים:
- הליכה לשירותים לאחר הארוחות – לעיתים קרובות אדם עם הפרעה זו נעלם לאחר הארוחות לשירותים על מנת להקיא. הוא מפעיל את המים כדי להסוות את קולות ההקאה.
- שימוש בעזרים – כגון משתנים או כדורי דיאטה כדי לרסן את התיאבון, או שהייה בסאונה כדי "להזיע החוצה" את משקל המים.
- ריח של קיא – חדר האמבטיה של אדם עם בולימיה נושא אותות ריח קיא. אדם עם ההפרעה מנסה לחפות על הריח עם תרסיסי פה, בשמים, מטהרי אוויר, מסטיקים או סוכריות מנטה.
- עשיית פעילות גופנית מוגזמת – התעמלות נמרצת, במיוחד לאחר ההליכה. הפעילויות הגופניות האופייניות כוללות פעילויות המכוונות לשריפת קלוריות בעוצמה גבוהה, כגון ריצה או אירובי.
התסמינים הגופניים
- יבלות או צלקות על פרקי האצבעות והידיים, כתוצאה מפעולות ההקאה.
- לחיים נפוחות הנגרמות כתוצאה מהקאות חוזרות ונשנות.
- שיניים דהויות או פגומות, כתוצאה מחשיפה לחומצת הקיבה במהלך ההקאה.
טיפול בבולימיה
אדם החי עם בולימיה, יודע כמה מפחיד זה כשהכול יוצא מכלל שליטה.הידיעה כי הוא פוגע בגופו, רק מוסיפה לפחד. אך יש להבין כי השינוי הוא אפשרי בהחלט. אין זה משנה כמה זמן אדם נאבק עם ההפרעה, ניתן ללמוד כיצד לשבור את מעגל הזלילה והטיהור ולפתח גישה בריאה כלפי אכילה וכלפי הגוף. ההודאה בקיום הבעיה היא בדרך כלל הצעד הראשון החיובי.
בדרך כלל הטיפול הנכון הוא טיפול קוגנטיבי התנהגותי, המתמקד בהתנהגויות האכילה הלא בריאה ושינוי המחשבות הלא מציאותיות השליליות המזינות את ההפרעה. הטיפול כולל:
שבירת מעגל הזלילה והטיהור
השלב הראשון של הטיפול בבולימיה מתמקד בעצירת מעגל הקסמים של הזלילה והטיהור ושיקום דפוסי אכילה נורמאליים. אדם לומד כיצד לפקח על הרגלי האכילה שלו, נמנע ממצבים המעוררים הילולות, לומד להתמודד עם לחצים בשיטות שאינן כרוכות באכילה, אוכל באופן קבוע על מנת להפחית את התשוקה לאוכל, ונלחם בדחף לבצע טקסי טיהור.
שינוי דפוסי המחשבה
השלב השני של הטיפול מתמקד בזיהוי ושינוי אמונות שגויות לגבי משקל, דיאטה וצורת גוף. אדם לומד לחקור עמדות לגבי אכילה וחושב מחדש על הרעיון לפיו הערך העצמי מבוסס על משקל.
פתרון בעיות רגשיות
השלב הסופי של טיפול בבולימיה כרוך בהתמקדות בבעיות הרגשיות שגרמו להפרעות האכילה. הטיפול מתמקד בבעיות ביחסים, חרדה בסיסית ודיכאון, דימוי עצמי נמוך ותחושת בידוד ובדידות.
מומלץ ביותר שלא להתעלם מבולימיה, שכן הבריאות הפיסית והנפשית של אדם הסובל מההפרעה מונחים על כף המאזניים. במידה ונתקלתם בסיטואציה בה אחד מיקירכם עונה על הנכתב במאמר הזה – עשו הכל על מנת לטפל בבעיה מוקדם ככל האפשר ועזרו, דרך מסגרת פסיכיאטרית מתאימה לגרום לו לחזור לשגרת ברגלי אכילה נורמליים.
ראו גם: