ארוטומניה הינה הפרעה נפשית קשה המבוססת בעיקרה על אשליית שווא. אדם הלוקה בארוטומניה בטוח שהוא נאהב, בעוד למעשה הוא לא. האמונה הודאית הזאת רודפת את האדם הארוטומני, ואף עשויה לגרום לידי כך שהוא מטריד את הצד השני, האוהב אותו על פי טענתו. ההטרדה איננה בעלת נופך מיני, מאחר וארוטומניה הינה אשליה של אהבה אידיאלית, טהורה.
בעוד הפרעה נפשית זו איננה נפוצה כדוגמת הפרעות נפשיות אחרות, היא משפיעה בעיקר על נשים. גורם המושא של הפרעת הארוטומניה הוא גבר אינטלקטואלי ובעל מעמד חברתי גבוה, לעתים רחוקות ביותר גורם המושא של האדם הארוטומני הוא אישה.
מחשבות של אדם ארוטומני
עבור אדם הלוקה בארוטומניה, אובייקט האשליה יכול מאוד מהר להפוך למושא לאובססיביות. כאשר מדובר בדמויות ציבוריות, כדוגמת ידוענים, אנשי רוח וכדומה, האדם הארוטומני עשוי להאמין כי מושא האשליה שלו שולח לו סימנים סודיים במהלך הופעותיו בציבור ובתקשורת.
מחוות יד שגרתית ופשוטה עשויה להתפרש בעיני המטופל כהצהרת אהבה והוא אף ינסה לתקשר עם מושא האהבה שלו באמצעות סידור החפצים האישיים או שימוש בשפת גוף מסויימת.
במקרים בהם ההפרעה מתנהלת סביב אדם, אשר הלוקה בהפרעה נמצא בקשר ישיר עימו, המטופל עשוי להתנהג באגרסיביות ולדרוש בקשות בלתי הגיוניות או לנהוג בקנאה מוקצנת. הדבר עשוי לגרום לבעיות באינטראקציות החברתיות כדוגמת מערכות יחסים במקום העבודה (עובד-מעביד, עבודת צוות וכו').
אנשים הלוקים בהפרעת ארוטומניה ונמצאים במערכת יחסים קיימת, עשויים לחוש במתחים כתוצאה מהאשליות שלהם, אשר בגינן בני הזוג עשויים לחוש מוזנחים או פגועים בכל פעם שהארוטומניים מעלים לסדר היום את מושא האשליה שלהם.
ארוטומניה – הגורמים להפרעה
כיום, עדיין לא ברור מהן הנסיבות המדוייקות המובילות להתפתחות הארוטומניה בקרב נשים וגברים. מנגד לכך, יש לא מעט הנחות, כאשר המדוברת ביותר מיוחסת לחסך באהבה במהלך תקופת הינקות של האדם. מחסור באהבת אב או אם, כאשר הנטייה לדעתם של מדענים רבים היא מחסור באהבת האם, אשר עשוי לבוא לידי ביטוי בפיתוח האשליה של אהבה מצד גבר בעל מעמד חברתי גבוה.
מבחינה פסיכואנליטית, הטענה היא כי אישה הסובלת מארוטומניה מתקשה מאוד לקבל את המחסור בפאלוס אצל אמה, וכתוצאה מכך, ישנו חוסר יכולת להגדרה עצמית כיצור מיני. לא משנה מהו הגורם, ההזיה הינה תמיד פירצה המאפשרת להימנע מלהתמודד עם מציאות קשה מדי.
כאשר ארוטומניה הופכת למסוכנת…
ההזיה של האדם הארוטומני בסופו של דבר תיגע בכל ההיבטים בחיים. בסופו של דבר, הוא עשוי לפרש את המתרחש סביבה כחלק בלתי נפרד מהאובססיה שלו. לעתים קרובות, האדם הארוטומני אף משוכנע כי ישנה קונספירציה כלשהי במטרה למנוע מהצד השני להצהיר בפומבי על כוונותיו.
אפילו הסביבה הקרובה אל האדם הלוקה בהפרעה הינה חשודה בעיניו, במיוחד כאשר האנשים הקרובים מעיזים לפקפק באמיתות של האהבה הזאת.
התחושה הזאת עשויה לעורר פרנויה בצורה של תוקפנות. עבור אדם הסובל מההזיה של ארוטומניה, הסיכון הוא הטרדות ולעתים רחוקות גם תוקפנות. אולם במרבית המקרים, מי שנמצא בסיכון הוא האדם הלוקה בהפרעה ולא מושא ההפרעה שלו, שכן מספר מקרי ההתאבדויות בקרב הלוקים בהפרעה הינו גבוה ביותר.
אופן הטיפול בארוטומניה
כאשר האדם הלוקה בארוטומניה הופך להיות תוקפני כלפי מושא האשלייה שלו וכלפי סביבתו הקרובה, ההמלצה היא אשפוז בבית חולים פסיכיאטרי. בכל שאר המקרים, יש לעקוב, לנטר ולפקח אחר האדם הארוטומנטי לאורך זמן. על מנת שהטיפול יהיה מוצלח, על האדם הלוקה בהפרעה לנטוש את ההזיה שלו. זהו תהליך ארוך ומפרך לגילוי הגורמים אשר הובילו להתפתחות ההפרעה, שכן עבור האדם הלוקה בה, הארוטומניה הינה כלי הישרדותי אשר פיתח כתוצאה ממשהו.