אבחון פסיכיאטרי מקצועי

תוכן עניינים

 

אבחון פסיכיאטריפסיכיאטריה היא תחום חדש יחסית ברפואה המודרנית. ישנן תופעות שונות של דיכאון או חרדות בקרב יותר ויותר אנשים. מדובר על הפרעות בעלות מרכיבים רגשיים, קוגניטיביים והתנהגותיים. מחקרים שונים שבוצעו בתחום זה הראו שקיים קשר בין העולם הפנימי לבין החוויות, הרגשות הפחד והתמודדות עם העולם החיצוני. כשאנשים נשלחים לאבחון פסיכיאטרי, הם מגיעים עם חשש לסטיגמות, אך פסיכיאטר מומחה, ידע  להרגיע ולהסביר למטופל מה הוא עומד לבחון ולהוריד ממנו חששות מיותרים.

פסיכיאטר מתחיל בתשאול והיכרות כללית עם המטופל, כך שיוכל להבין את הרקע שלו. בשלב השני, תתחיל השיחה על קשייו של המטופל, מה הצרכים שלו, כך שהרופא יוכל לשפוך אור על מצבו הנפשי בהווה.

לפעמים יהיו אירועים בעבר שהשפיעו בבת אחת על מצבו הנפשי של המטופל. על פי ההיסטוריה המשפחתית ובניית אמון בין הרופא למטופל, הטיפול יהיה יעיל, נוח ובטוח.

חשיבות אבחון פסיכיאטרי מדויק

פסיכיאטרים רבים מקיימים ראיונות גם עם בני המשפחה, כדי לבנות סוג "פאזל" שינחה לאבחון הנכון של המטופל. במקרים רבים, רופא המשפחה, על פי דיאגנוזות שונות, יפנה לרופא פסיכיאטר. במקרים שונים לאחר האבחון, יידרשו פגישות נוספות וטיפול שיכלול גם תרופות נגד דיכאון קליני או נגד חרדות.

כאשר מדובר בילדים או בבני נוער, ההורי או המחנכים בבתי הספר, הם אל שיראו דפוסי התנהגות שונים בקרב הילדים או בני הנוער. לפעמים ישנם קשיים בהתמודדות עם מצבים סביבתיים, מה שעשוי לגרום להתנהגות קיצונית כמו למשל התנהגות מרדנית או פרועה, תנודות קיצוניות במצבי הרוח וכדומה.

מהלך אבחון פסיכיאטרי מורכב ממספר שלבים כגון:

  • נתונים ביוגרפיים כמו גיל, מצב משפחתי, מקצוע ושפת אם
  • תלונות התפרצות קיימת טבעה והתפתחותה
  • היסטוריה אישית כגון: סיבוכים בלידה, התפתחות בילדות, יחסים עם ההורים, היסטוריה בחינוך ובעבודה, מערכות יחסים
  • רקע פלילי
  • התמכרות לאלכוהול וסמים
  • נתונים שונים חשובים כמו טיפול נפשי בעבר וכן טיפול בתרופות פסיכיאטריות.

ככל שאיסוף הנתונים יצביע על סימנים של מצוקה נפשית, יישללו גורמים רפואיים ונוירולוגיים. בהתאם לאבחון, יותאם למטפל סוג ש תכנית טיפולים אישית, אשר תתבסס גם על טיפול תרופתי-פסיכולוגי, ע"י שיחות.

אבחון המצב הנפשי של המטופל מתבסס בעיקר על: מראה, גישה, התנהגות, דיבור, מצב הרוח, תהליך החשיבה התוכן של המחשבות, אבחון של מחשבות אובדניות ותוכן המחשבה של המטופל, התמצאות במרחב ובזמן, רמת ריכוז ותובנות שיפוט. הפסיכיאטר, על סמך הממצאים שאסף, יוכל לקבוע אם המטופל עשוי לפגע בעצמו או באחרים, להעריך את רמת הסיכון, נטייה למתירנות מינית ועוד.

בדיקה גופנית

הבדיקה הגופנית שתבוצע על ידי הפסיכיאטר מהווה חלק בלתי נפרד מהאבחון הפסיכיאטרי. ישנם אנשים שלוקים בנפשם והם סובלים יותר מהפרעות גופניות שונות, למשל מצבים נוירולוגים שונים יכולים להיות תסמינים פסיכיאטריים. גם לתרופות פסיכיאטריות קיימות תופעות לוואי שמשפיעות על מצבו הפיזי של המטופל.

במהלך הבדיקה הפיזית, ייבדקו בלוטות הלימפה, מישוש של הבטן, בלוטת התריס וספירת דם, שמטרתה הינה שלילת הפרעות בחילוף של אנזימי הכבד וכן, תערכנה בדיקות נוספות, כמו בדיקה לגילוי דמנציה או אלצהיימר. מטופלים יכולים לבחור בין פסיכיאטרים שעובדים עם קופות החולים או לעבור אבחון במסגרת פרטית.

ישנם מטופלים שלא היו להם תסמינים קודמים והם נמצאים במצוקה נפשית שעשויה לחלוף, אך יש לאבחן את הבעיה ולפעמים יהיה צורך בטיפול תרופתי קל לתקופה מסוימת וכן, מעקב של הרופא הפסיכיאטר.